Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Eerste en Tweede Kamer ontvangen Chinese delegatie27 oktober 2011

Een delegatie van het Chinese parlement en vertegenwoordigers van de Chinese regering bracht donderdag 27 oktober een bezoek aan het Binnenhof, waar zij werd ontvangen door Voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer en Ondervoorzitter Van Beek van de Tweede Kamer. De Chinese delegatie stond onder leiding van parlementsvoorzitter Jia (Chairman of the National Committee of the Chinese's People's Political Consultative Conference). Voorzitter Jia wordt beschouwd als vierde persoon in de Chinese politieke hiërarchie. Tot het gezelschap behoorden meerdere vooraanstaande leden van de Chinese volksvertegenwoordiging en enkele topambtenaren van de Chinese regering.

Voorzitter ontvangt delegatie China
Meer afbeeldingen

De ontvangst door de beide Kamers van de Staten-Generaal vond plaats in het kader van een vierdaags bezoek aan Nederland, waarbij Jia onder meer een ontmoeting heeft met de minister-president, minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken en minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De ontvangst op het Binnenhof vond plaats in het gebouw van de Eerste Kamer, waar onder leiding van Eerste Kamervoorzitter De Graaf een discussie plaatsvond met Leden van de Eerste en Tweede Kamer. Hieraan namen ook deel senator Franken en de Tweede Kamerleden Albayrak en Houwers.

In de gesprekken tussen vertegenwoordigers van het Nederlandse en Chinese parlement kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. Voorzitter Jia bevestigde de Chinese bereidheid om de euro te steunen en zo bij te dragen aan de financiële stabiliteit van de financiële markten in de Eurozone. Hij wees verder op het 12-e Vijfjarenplan dat China onlangs heeft vastgesteld, en waarin een miljardeninvestering is opgenomen voor de realisatie van uiteenlopende watergerelateerde projecten. Jia prees de Nederlandse expertise op dit terrein, en stelde dat het Nederlandse bedrijfsleven zijn voordeel kan doen met de Chinese ambities op het vlak van watermanagement. Een ander onderwerp dat werd aangesneden was het belang van beide landen bij het bestrijden van de piraterij op zee.

Sociale media menu


Deel dit item:
Voorzitter ontvangt delegatie China
(c) Hans Kouwenhoven
Staten-Generaal ontvangen delegatie China
(c) Hans Kouwenhoven
Vooruit
Terug