Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Voorzitter Eerste Kamer: Dualisme in de Nederlandse politiek bloeit26 januari 2012

"Het dualisme in de Nederlands politiek bloeit volop. Meer dan ooit moet de regering een meerderheid keer op keer met argumenten bevechten. Met name ook in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen, met de gedoogpartner, geen meerderheid hebben". Dit zei de Voorzitter van de Eerste Kamer, de heer G.J. de Graaf, vandaag tijdens de jaarlijkse Ambassadeursconferentie in Den Haag. Dit in tegenstelling tot de uitspraak van de Nationale Ombudsman, dat de verhouding tussen regering en parlement steeds meer getypeerd wordt door monisme. "Sinds de installatie van de nieuwe Kamer in juni 2011, hebben we bij ons in de Eerste Kamer te maken met liefst twaalf fracties. Het pluralisme viert hoogtij en dat leidt vaak tot stevige en levendige debatten", aldus de Eerste Kamervoorzitter.

Voorzitter De Graaf: "Wat ook veranderd is, is dat we als Eerste Kamer wat vaker in de schijnwerpers staan. We zijn zeer transparant in wat we doen. Onze debatten zijn live te volgen op onze vernieuwde website en sommige senatoren Twitteren en Facebooken erop los - op hun iPads wel te verstaan. Deze digitalisering heeft wereldwijd aandacht getrokken."

Tot slot sprak de Eerste Kamervoorzitter zijn dank uit aan de aanwezige ambassadeurs voor de altijd voortreffelijke begeleiding en ontvangst van Eerste Kamerparlementariërs bij hun bezoeken over de grens.


Sociale media menu


Deel dit item: