Voorzitter Eerste Kamer bij herdenkingen 4 mei



Vrijdag 4 mei leggen de Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, om 11.00 uur een krans bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het nationaal monument 'Erelijst van Gevallenen' is in de hal van Binnenhof 1a, een gebouw van de Tweede Kamer.

De herdenking begint met het voordragen van gedichten door leerlingen van het City+ College, onderdeel van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag. Vervolgens houdt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet een toespraak. Na de kranslegging door de beide Kamervoorzitters legt demissionair minister-president Rutte namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk een krans bij het monument.

Na de herdenking in de Tweede Kamer woont het gezelschap om 11.30 uur de herdenking in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort bij. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet spreekt daar een herdenkingsrede uit. Het thema van haar rede is de rol van de pers in het democratisch proces en een onafhankelijke pers als voorwaarde voor een goed functionerende democratie.

In de middag gaan de Kamervoorzitters naar Amsterdam waar zij de plechtigheden in de Nieuwe Kerk en de herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam bijwonen.


Deel dit item: