Voorzitter Eerste Kamer neemt geschiedkundig Jaarboek 2012 in ontvangstVoorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer heeft op 19 december het eerste exemplaar van het Jaarboek 2012 van het Haags geschiedkundig genootschap Die Haghe in ontvangst genomen. Het jaarboek bevat onder meer een artikel over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt die op 13 mei 1619 voor de Ridderzaal is onthoofd en wiens stoffelijk overschot is begraven in de voormalige Hofkapel aan Het Binnenhof.

De Graaf benadrukte in zijn speech onder meer de internationale blik van de Senaat, die tot uiting komt in vele internationale contacten en het nauwlettend volgen van het Europees beleid, van zowel de Europese Unie als van de Nederlandse regering. "De Eerste Kamer is sterk bewust hoe nauw wij in Europa en in de rest van de wereld met elkaar verbonden zijn. Europese integratie is onverminderd belangrijk. De Eerste Kamer probeert hier nadrukkelijk aan bij te dragen. Ze blijft oog houden voor de rol van het nationale parlement, ook als brug tussen burger en Europese instellingen."

Tegelijkertijd geeft de Senaat aandacht aan verbindingen met het verleden. Zo is recent de kamer van Mary Stuart, de vrouw van stadhouder Willem II, weer in oorspronkelijke staat hersteld. Gepoogd wordt om ook de oorspronkelijke gobelins, die nu in het Rijksmuseum zijn opgeslagen, daar terug te hangen. Daarnaast zal vanaf begin 2013 een klassiek ambtskostuum van een senator in de oorspronkelijke staat in het Eerste Kamergebouw in een publieksruimte tentoongesteld worden.


Deel dit item: