Senaatsvoorzitter: bezonnen en breed geaccepteerde oplossingen nodig voor Nederland



"Openhartig en respectvol beraad tussen kabinet en parlement in 2013 zal hopelijk leiden tot bezonnen en breed geaccepteerde uitkomsten, ook binnen het kader van de Europese Unie." Dit zei de Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, dinsdag in een korte toespraak tijdens de Nieuwjaarsontvangst van Hare Majesteit de Koningin in het paleis op de Dam in Amsterdam.

De Eerste Kamervoorzitter verwees naar de uitgestoken hand die het kabinet, dat in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, in het vooruitzicht heeft gesteld. "In 2013 zal het aanbod van het kabinet om te komen tot een brede samenwerking met het parlement ongetwijfeld meermalen op haalbaarheid worden getoetst. Het is in ons aller belang dat stappen worden gezet die Nederland door en uit de crisis helpen en een stevig fundament leggen voor de toekomst."

De Graaf verwees ook naar het vertrouwen als grondslag voor leefbare samenleving waarover de Koningin sprak tijdens haar recente Kersttoespraak. "In deze onzekere tijden waarin velen het moeilijk hebben, wordt dat vertrouwen op de proef gesteld. Dan is het juist zaak naast en niet tegenover elkaar te staan en gezamenlijk breed gedragen oplossingen na te streven die ons land verder brengen", aldus De Graaf.

De Graaf memoreerde ook dat 2013 in historisch perspectief een belangrijk jaar wordt. Vanaf november 2013 wordt ruim aandacht besteed aan het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk. "Voor vele, met name jonge mensen zijn onze democratische rechtsstaat en constitutionele monarchie vanzelfsprekendheden. Daarom is het belangrijk dat wij stilstaan bij hun ontstaansgeschiedenis. De stichting van het Koninkrijk volgde op het herwinnen van onze onafhankelijkheid na de Franse overheersing. Uit diezelfde periode dateert onze Grondwet, die tot op de dag van vandaag de basis vormt van ons staatkundig bestel en voorzag in de instelling van ons parlement, de Staten-Generaal", aldus De Graaf.


Deel dit item: