Voorzitter Eerste Kamer rondt bezoek aan Australië af



De Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, heeft zijn bezoek aan Australië afgerond. Na een kort bezoek aan de Republiek Korea keert hij op 1 juni in Nederland terug.

Mapoon en Weipa

Na de plechtigheden in Mapoon ter gelegenheid van de inauguratie van het First Contact Memorial woonde de Kamervoozitter met de Gouverneur van de staat Queensland, Penelope Wensley, in dezelfde plaats de officiële overdracht bij van land ter grootte van vier keer de oppervlakte van Nederland door de regering aan de afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van Australië. Aan deze teruggave - op National Reconciliation Day - zijn jaren van voorbereidend werk voorafgegaan. Met de Gouverneur bezocht hij het Raadhuis van Mapoon waar hij hartelijk ontvangen werd door de burgemeester, Peter Guivarra, die ook in 2006 een Nederlandse parlementaire delegatie ontving. Vervolgens maakte het gezelschap van Voorzitter en Gouverneur een rondtocht door de uitgestrekte bauxietgebieden die worden geëxploiteerd door het mijnbouwbedrijf Rio Tinto. Dit bedrijf hanteert strenge normen van veiligheid en duurzaamheid. Dit laatste betekent dat alle ontgonnen gebied wordt teruggebracht in de oorspronkelijke natuurlijke staat van bebossing en beplanting. Bij de aanleg van twee havens voor het transport van bauxiet is het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord betrokken geweest. De mijnbouw heeft zichtbaar welvaart in het gebied gebracht. Het mijnstadje Weipa groeide sinds 2006 van 1000 naar 3500 inwoners, hetgeen ook tot belangrijke verbeteringen in infrastructuur en voorzieningen heeft geleid. De export van bauxiet, deels als grondstof en deels omgezet in aluminium, gaat grotendeels naar China.

Sydney

Via de badplaats Cairns reisde de Kamervoorzitter naar Sydney in de staat New South Wales. In het National Maritime Museum hield hij een speech bij de presentatie van het boekje 'De Duyfken' dat de geschiedenis vertelt van de eerste ontdekkingsreizen vanuit Nederland in de 17e eeuw naar wat nu het continent Australië is. De Nederlandse consul in Sydney, Willem de Bruijn, leidde hem rond door de State Library of New South Wales waar zich een marmeren mozaïek van de beroemde Abel Tasman Map van Nieuw Nederland bevindt. In Sydney had de Voorzitter een ontmoeting met de Minister van Buitenlandse Zaken van Australië, Senator Bob Carr. Met hem besprak hij onder meer de geopolitieke ontwikkelingen in Zuid-Oost Azië en de situatie in het Midden-Oosten.

Canberra

Vervolgens ging de reis naar de Australische hoofdstad Canberra. In het parlement had de Kamervoorzitter een ontmoeting met de Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Anne Burke, en de Waarnemend Voorzitter van de Senaat, Stephen Parry. Gesproken werd over de economische ontwikkelingen in Australië en Nederland, en de actuele politieke situatie in Australië waar in september van dit jaar nationale verkiezingen plaats vinden. Ook waren er gesprekken met de voorzitter van de Vriendschapsgroep Nederland-Australië in het parlement, Afgevaardigde Deborah O'Neill en de Parlementaire Staatssecretaris voor Cultuur Michael Denby.

Op initiatief van de Nederlandse Ambassadeur in Australië, Annemiek Ruigrok, vonden rondetafel gesprekken plaats met Australiërs uit diverse maatschappelijke sectoren en met immigranten uit Nederland die succesvolle loopbanen in Australië hebben opgebouwd. Na meer dan 20 jaar onafgebroken economische groei is ook in Australië thans sprake van enige stagnatie in de economie. Niettemin zijn de economische betrekkingen tussen Nederland en Australië sterk. Nederland is de vierde investeerder in Australië en het aantal Nederlandse bedrijven dat in Australië actief is, is tussen 2006 en 2013 gestegen van 70 naar 100.

Door de herdenking van 400 jaar betrekkingen tussen Australië en Nederland in 2006, de reizen van de replica van de Duyfken en de inauguratie van het First Contact Memorial is het besef van de historisch banden tussen de beide landen in Australië sterk gegroeid. De Nederlandse delegatie heeft ervaren dat de recente troonswisseling in Nederland in Australië met grote belangstelling is gevolgd.

Zie ook:


Deel dit item: