Oostelijk Partnerschap en de relatie EU-Rusland onderwerpen van gesprek tijdens mondeling overleg met minister van Buitenlandse Zaken



De commissies voor Europese Zaken (EUZA) en Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) hebben op 21 januari 2014 gesproken met de minister van Buitenlandse Zaken over het Oostelijk Partnerschap en de relatie tussen de Europese Unie (EU) en Rusland.

Aanleiding voor het mondeling overleg was de terugkoppeling van de vijftigste bijeenkomst van de conferentie van commissies voor Europese aangelegenheden (COSAC) in oktober 2013. De commissies besloten eind oktober dat deze onderwerpen centraal staan tijdens het jaarlijkse werkbezoek naar Brussel (30-31 maart 2014) en dat zij met de minister hierover vooraf van gedachten wilden wisselen. Beide onderwerpen zullen ook aan de orde worden gesteld tijdens de Algemene Europese Beschouwingen op 15 april 2014.

Het Oostelijk Partnerschap is een samenwerkingsverband tussen de EU en Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland en werd opgericht op 7 mei 2009 in Praag. Onderwerpen van gesprek tijdens de gezamenlijke bijeenkomsten zijn onder andere vrijhandelsakkoorden, financiële hulp en visumvrij reizen. De senatoren spraken met de minister over de verklaring die werd aangenomen tijdens de laatste bijeenkomst in november 2013 en de actuele ontwikkelingen in Oekraïne.

Op 28 januari aanstaande zal er een EU-Rusland Top plaatsvinden in Brussel en ook hierover spraken de senatoren met de minister. Op de agenda van de Top staat onder andere de energierelatie, visa en de mensenrechtensituatie. De minister liet eerder in een brief aan het Parlement weten dat hij van mening is dat er tijdens deze Top specifiek aandacht gevraagd moet worden voor de mensenrechtensituatie in Rusland, in het bijzonder voor beperkingen opgelegd aan non-gouvernementele organisaties (NGO's), vrijheid van demonstratie, bescherming van de rechten voor Lesbiennes, Homo's, Biseksuelen en Transseksuelen (LHBT), aanscherping wet op hoogverraad, herinvoering van de smaadwetgeving en aanscherping van de internetwetgeving.

Een verslag van het mondeling overleg wordt op een later moment beschikbaar gesteld. 


Deel dit item: