Senaat stemt in met initiatiefwetsvoorstel over gewetensbezwaren ambtenaren



De Eerste Kamer heeft dinsdag 3 juni ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel Gewetensbezwaren ambtenaren van de burgerlijke stand. De fracties van VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks, 50PLUS, OSF, PvdD en het CDA-lid Hoekstra stemden voor het wetsvoorstel, de fracties van CDA (minus senator Hoekstra), ChristenUnie en SGP tegen. De Eerste Kamer debatteerde op 27 mei met minister Plasterk (BZK) en initiatiefnemers uit de Tweede Kamer Dijkstra en Schouw over het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel beoogt te verzekeren dat ambtenaren van de burgerlijke stand de wet onverkort uitvoeren. Ook wordt het uitgangspunt gehandhaafd dat een burgerlijk huwelijk louter een neutrale overheidshandeling is, waarbij godsdienstige overwegingen geen enkele rol spelen. Bij de benoeming van een ambtenaar van de burgerlijke stand (ABS) wordt als eis gesteld dat de ambtenaar ook huwelijken van personen met hetzelfde geslacht sluit als hij/zij hier gewetensbezwaren tegen heeft.

Tijdens het debat merkte initiatiefnemer Schouw op dat er principieel voor is gekozen om het wetsvoorstel ook te laten gelden voor ambtenaren van de burgerlijke stand die voor één huwelijk worden benoemd. Gelet op de brede bezwaren in de Kamer op dit punt zullen gemeenten echter worden geïnstrueerd om de benoemingseis hier niet te stellen. Schouw merkte daarbij op dat moet worden voorkomen dat hiermee bewust het wetsvoorstel wordt ontdoken. Minister Plasterk merkte op dat het wetsvoorstel niet aangepast hoeft te worden op dit punt, aangezien de benoeming slechts voor één huwelijk geldt.

Zie ook:


Deel dit item: