Oud-senator Klaas de Vries sprak Willem Witteveen Lezing uit



Oud-Eerste Kamerlid en oud-minister van Binnenlandse Zaken Klaas de Vries heeft op 26 november 2015 in Den Bosch de eerste ‘Willem Witteveen Lezing’ uitgesproken. Deze lezing is een initiatief van het Erasmus Festival en Tilburg University om het denken en leven van Willem Witteveen, die vorig jaar omkwam tijdens vlucht MH17, blijvend te herinneren. Behalve hoogleraar aan Tilburg University was Willem Witteveen lid van de Eerste Kamer.

Thema van de lezing was de toestand van de democratische rechtsstaat. Klaas de Vries gaf een uiteenzetting over een aantal nijpende actuele politieke en juridische ontwikkelingen. Hij deed dit mede aan de hand van inzichten van Willem Witteveen, zoals deze bijvoorbeeld te vinden zijn in diens postuum verschenen werk ‘De Wet als Kunstwerk’.

“Mijn vroegere buurman in de Senaatsfractie van de Partij van de Arbeid, de filosoof Willem Witteveen, wilde niet uitsluitend nadenken over de democratische rechtsstaat, maar zijn denken ook verbinden met praktisch politiek handelen. En Willem had een hekel aan politici die beginnen zonder te bezinnen. Hij verbaasde zich steevast over ingrijpende veranderingen in onze wetgeving, zonder dat over de uitvoerbaarheid grondig was nagedacht. Zijn voorbeeld kan ons inspireren.”, aldus Klaas de Vries.


Deel dit item: