Onthulling monument ‘Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog’



Zaterdag 25 juni onthult Koning Willem-Alexander – samen met de Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, Khadija Arib en Ankie Broekers-Knol – het nieuwe monument van de Staten-Generaal, de ‘Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Waardering en erkenning

Het Nederlandse parlement wil met dit monument zijn waardering en erkenning tonen voor de militairen die ons land, vaak onder uitdagende en moeilijke omstandigheden hebben gediend, en daarbij hun leven hebben gewaagd en verloren.

De Staten-Generaal spelen een belangrijke rol bij het besluit van de regering om een bijdrage te leveren in oorlogsgebieden en aan vredesmissies, zowel in het verleden als in het heden. Het Nederlandse parlement is zich bewust van de mogelijke gevolgen voor de uitgezonden militairen, politiefunctionarissen en civiele functionarissen en voor hun thuisfront.

Het monument

Het monument komt in de hal van Binnenhof 1a, waar eveneens twee andere monumenten te vinden zijn: de ‘Erelijst van Gevallenen 1940-1945’, een boek en beeldscherm met namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen, en de ‘Indische Plaquette’, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Bij herdenkingen op onder meer 4 mei, die in de hal van Binnenhof 1a plaatsvinden, wordt stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers bij latere oorlogen en vredesmissies, maar voor deze slachtoffers hadden de Staten-Generaal tot nu toe geen eigen monument. Vanaf 25 juni is er ook de ‘Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog’, een monument met een beeldscherm met de namen van circa 6400 militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Daarnaast bevat het monument informatie over de oorlogen en missies waarin zij hebben gediend.

Veteranendag

De plechtigheid is ingepast in het programma van de Nederlandse Veteranendag. Kort na de medaille-uitreiking, om 12.30 uur, begint de plechtigheid, houdt de Voorzitter van de Tweede Kamer een toespraak en onthult Zijne Majesteit de Koning het monument.

De Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer zijn op zaterdag 25 juni 2016 ook aanwezig bij de viering van de 12e Nederlandse Veteranendag in Den Haag. De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen, en dient het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten.


Deel dit item: