Eerste Kamer opent haar deuren op MonumentendagDe Eerste Kamer opent zaterdag 10 september van 10 uur tot 16.30 uur in het kader van Open Monumentendag 2016 haar deuren. Dan zijn onder meer de historische Noenzaal, de eeuwenoude plenaire vergaderzaal en de Hall te bezoeken. Vanuit de Eerste Kamer kan die dag ook een bezoek gebracht worden aan de Trêveszaal – de vergaderzaal van de ministerraad – en de Ridderzaal. De toegang tot alle gebouwen is gratis. De gebouwen zijn zondag 11 september niet geopend.

Grotere versie foto

Plenaire vergaderzaal

De plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer is na ruim tien jaar bouwen in 1666 in gebruik genomen als vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland. Daarna wordt de zaal gebruikt door Provinciale Staten (tot 1975) en de Eerste Kamer der Staten-Generaal (tot op heden). De zaal is ontworpen door Pieter Post en geldt als een van de oudste parlementaire vergaderzalen ter wereld. De Eerste Kamer vergadert er sinds 1849 in beginsel elke dinsdag.

Noenzaal

De Noenzaal was van oorsprong vergaderzaal van de Gecommitteerde Raden. Zij vormden in de tijd van de Republiek het dagelijks bestuur van de Staten. Naderhand is de zaal voor de leden van de Eerste Kamer veranderd in Noenzaal. De senatoren gebruiken er nog elke dinsdag hun lunch en eventueel het diner. Het interieur van de zaal heeft nog veel van zijn oorspronkelijke karakter behouden.

Fototentoonstelling

In de Noenzaal is op Open Monumentendag in het kader van het Prinsjesfestival een tentoonstelling te zien van parlementaire fotografen. Een vakjury heeft voor de expositie  uit een groot aantal inzendingen 24 foto’s geselecteerd van het parlementaire seizoen 2015-2016. Hieruit zijn vijf nominaties gekozen die in aanmerking komen voor de op 16 september uit te reiken Prinsjesfotoprijs 2016. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen – net als voorgaande jaren - zelf ook aangeven welke vijf foto’s zij het fraaist vinden.

Hall

De Hall is een centrale ruimte hal in de Eerste Kamer waar de senatoren elkaar formeel en informeel ontmoeten en gasten kunnen ontvangen. Op de wekelijkse vergaderdag komen er ook vaak journalisten. De huidige Hall dateert van 1913 en vervangt een eerder trappenhuis. De Hall heeft vooral faam vanwege haar glazen koepel en de portretten van de zeven stadhouders.Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
(c) Hans Kouwenhoven
Afbeelding 1 - (c) Hans Kouwenhoven