Finale 2016 Debatwedstrijd Derde Kamer



Op vrijdag 18 november 2016 wordt in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer voor de dertiende keer het finaledebat gehouden van de Derde Kamer, een gezamenlijk initiatief van de Eerste en Tweede Kamer voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. De drie finalisten zijn: groep 7/8 van de Columbusschool uit Almere, groep 7/8 van de M J Tamsmaskoalle uit Tzummarum en groep 8a de Willem de Zwijgerschool uit Hendrik-Ido Ambacht. Hun inzendingen in de voorronden bevatten de origineelste stelling en de beste argumenten. Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat.

Tijdens het finaledebat, dat onder leiding staat van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, worden de leerlingen over drie fracties verdeeld. Deze zogenoemde roze, blauwe en groene fractie worden ondersteund door leden en medewerkers van de Eerste en Tweede Kamer. De debatstellingen gaan dit jaar over gezondheid, sociale media en scholen.

Het plenaire debat vindt plaats van 11.30 uur tot 12.15 uur en is te volgen via de livestream van de Eerste Kamer. Hieraan voorafgaand vindt fractieoverleg plaats.

Drie scholen hebben in het kader van de debatwedstrijd een eervolle vermelding gekregen voor hun inzending voor de Derde Kamer, te weten: groep 7-8c van OBS het Galjoen uit Den Hoorn (Zuid-Holland), groep 7b van de basisschool De Esch uit Oldenzaal en Sint Petrus-de-Wegwijzer uit Schoondijke.

Meer informatie over de Derde Kamer is te vinden op www.derdekamer.nl


Deel dit item: