Boomstra wint partij in tweekamp om wereldtitel dammen in Eerste Kamer



De plenaire zaal van de Eerste Kamer was maandag het bijzondere decor van de achtste partij in de tweekamp om de wereldtitel dammen tussen de Nederlanders Jan Groenendijk en Roel Boomstra. De Ondervoorzitter van de Eerste Kamer Joris Backer heette de spelers en hun begeleiders maandagochtend kort welkom in de Eerste Kamer. Hij zag een parallellie tussen de damsport en het politieke werk dat de Eerste Kamer verricht. Beide vergt reflectie en drie zetten vooruit denken. Hij achtte het passend dat een wedstrijd in deze bijzondere tweekamp in de vergaderzaal van de Chambre de Réflexion werd gespeeld.

De Haagse wethouder van Sport Rabin Baldewsingh verzette de eerste schijf in aanwezigheid van Ondervoorzitter Backer, de Voorzitter van NOC*NSF Andre Bolhuis, de Voorzitter van de KNDB Hans Vermeulen en oud-wereldkampioen Ton Sijbrands. De eerdere partijen voor het wereldkampioenschap dammen 2016 werden gespeeld in Groningen en Wageningen, de laatste serie van de in beginsel twaalf partijen wordt in Den Haag gespeeld.

Publiek kon in de Noenzaal de partij volgen met behulp van commentaar van Auke Scholma. Oud-wereldkampioen Ton Sijbrands speelde hier simultaan. Damliefhebbers konden de partij – die ook werd uitgezonden op intranet – daarnaast ook bijwonen in de plenaire zaal.

De achtste partij werd na 57 zetten gewonnen door Roel Boomstra die hiermee zijn derde overwinning boekte in de tweekamp. Hij leidt nu met 11-5 en heeft nog twee punten nodig om de wereldtitel over te nemen van de Rus Aleksandr Georgiev. De laatste Nederlandse wereldkampioen dammen was Harm Wiersma in 1984.


Deel dit item: