Staten-Generaal ontvingen premier VietnamOp dinsdag 11 juli 2017 hebben de Staten-Generaal Premier Nguyễn Xuân Phúc van Vietnam ontvangen. De premier werd ontvangen in de Regentenkamer van het gebouw van de Tweede Kamer door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol.

Naast de beide Kamervoorzitters gingen ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (Voorzitter Commissie Buitenlandse Zaken) en Eerste Kamerlid Nico Schrijver (Voorzitter Commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking) in gesprek met premier Phúc. Bij het bezoek aan het Nederlandse parlement waren ook enkele (plaatsvervangende) ministers uit Vietnam aanwezig.

Tijdens het gesprek benoemde de Voorzitter van de Eerste Kamer de vooruitgang die Vietnam de laatste jaren heeft geboekt en benadrukte zij de houding van optimisme, ambitie en internationale betrokkenheid die Vietnam en Nederland met elkaar delen. Er werd gesproken over de samenwerking die Vietnam en Nederland hebben op het gebied van watermanagement, een belangrijk onderwerp in relatie tot de effecten van klimaatverandering. Eerste Kamerlid Nico Schrijver ging in op de situatie in de Zuid-Chinese Zee, waar Vietnam een rol speelt binnen de territoriale twisten die daar gaande zijn. De premier gaf desgevraagd aan dat hij die conflicten bij voorkeur binnen het kader van het verdragsrecht van de Verenigde Naties tot een oplossing zag gebracht. De Voorzitter van de Tweede Kamer stond stil bij de goede onderlinge betrekkingen. De verklaring daarvoor zocht zij mede in het feit dat Nederland en Vietnam veel gemeen hebben, onder meer een aardige bevolking en een vrouwelijke parlementsvoorzitter. 

Het bezoek aan de Staten-Generaal maakte deel uit van een driedaags werkbezoek van de premier van Vietnam aan Nederland. Naast zijn ontmoeting met parlementsleden sprak hij met minister-president Mark Rutte, diverse bewindspersonen en met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Ook ging hij bij verschillende bedrijven langs.


Deel dit item: