Parlementaire lespakketten Derde Kamer weer beschikbaar1 september 2017

De lespakketten van de Derde Kamer voor groep 7 en 8 van de basisschool over de werking van de Nederlandse parlementaire democratie zijn weer beschikbaar. Ieder lespakket bestaat uit een docentenhandleiding en dertig handboekjes Politiek voor de leerlingen. Het lespakket is gratis te bestellen. Bestel voor 11 september 2017 zodat u het koffertje met lesmateriaal voor Prinsjesdag - dinsdag 19 september 2017 - binnen is. De Derde Kamer der Staten-Generaal is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos.

Koffertjes

Wat is Prinsjesdag eigenlijk? Waar komt de Gouden Koets vandaan? Hoe werken verkiezingen? En wat doet de Staten-Generaal? Antwoord op deze vragen krijgen leerlingen bij het lespakket De Derde Kamer.

Het lesmateriaal van de Derde Kamer bestaat uit twee koffertjes. Het eerste deel is voor beginners en behandelt de thema’s Prinsjesdag, Wie is de baas, Verkiezingen en Democratie. Het tweede deel is voor gevorderden en gaat dieper in op deze thema’s.

Iedere les (van ongeveer een uur) heeft dezelfde opbouw: een kort filmpje, een handboekje met informatie en vragen en een debatspel.

De filmpjes zijn te downloaden via de website www.derdekamer.nl. Op de website kunnen de kinderen alle informatie vinden voor het beantwoorden van de vragen. Deze website dient ter ondersteuning van het lesprogramma. Leerlingen kunnen hier antwoord vinden op de vragen uit het Handboek Politiek, docenten in de docentenhandleiding.

Op naar finaledebat in november 2017

Scholen die het lesprogramma van de Derde Kamer in de week van Prinsjesdag hebben behandeld in de klas, maken kans op een mooie prijs: een uitnodiging voor het finaledebat in de echte Eerste Kamer. Zij sturen hiervoor met de leerlingen hun beste stelling naar de redactie van de Derde Kamer. Ze geven argumenten bij de stelling en maken een kort verslag van het slotdebat in de vorm van een verhaal of fotoreportage.

Over de Derde Kamer

De Derde Kamer der Staten-Generaal is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos. De website met lesmateriaal, informatie en games over de Nederlandse parlementaire democratie is bestemd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Leerlingen leren zo hoe de politiek werkt in Nederland. Ook voor het maken van een werkstuk of spreekbeurt over de Eerste en Tweede Kamer, kunnen de leerlingen informatie en plaatjes op de website vinden.

Sociale media menu


Deel dit item: