Eerste Kamer op dinsdag 10 oktober 2017



De plenaire vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 10 oktober duurt van 13.30 uur tot 17.00 uur. Aan het begin van de vergadering herdenkt de Kamer haar onlangs overleden oud-senator Rinse Zijlstra (CDA). Daarna staat een wetsvoorstel over de ambulancezorg als hamerstuk op de agenda. Vervolgens debatteert de Kamer met de Tweede Kamerleden Jasper van Dijk en Madeleine van Toorenburg, en met minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie, over het initiatiefvoorstel dat de doorverkoop van toegangskaarten reguleert.

Herdenking oud-senator Rinse Zijlstra

Aan het begin van de plenaire vergadering staat de Eerste Kamer stil bij het overlijden op 26 september op 90-jarige leeftijd van Rinse Zijlstra (CDA). Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol houdt, in aanwezigheid van familieleden van de heer Zijlstra, een korte toespraak. Rinse Zijlstra was van 12 april 1983 tot 13 juni 1995 lid van de Eerste Kamer, de laatste vier jaar tevens als Ondervoorzitter. De Fries Rinse Zijlstra, een jongere broer van oud-premier Jelle Zijlstra, was eerder vier jaar lid van de Tweede Kamer, maar vervulde vooral een groot aantal functies buiten de politiek, met name in het (landbouw)bedrijfsleven, het openbaar bestuur en de sport. Hij is ook lid geweest van de Sociaal-Economische Raad, het Landbouwschap en de Stichting van de Arbeid.

Hamerstuk: verlenging en wijziging Ambulancezorg

Als hamerstuk staat de verlenging en wijziging van de Tijdelijke Wet Ambulancezorg op de agenda (34.623). Met dit wetsvoorstel wordt de Tijdelijke Wet Ambulancezorg met drie jaar verlengd en de wettelijke definitie van ambulancezorg verduidelijkt.

Plenair debat initiatiefvoorstel Doorverkoop Toegangskaarten

De Eerste Kamer debatteert dinsdagmiddag plenair over het initiatief-wetsvoorstel Doorverkoop toegangskaarten. Het wetsvoorstel regelt dat toegangskaarten voor evenementen niet te koop mogen worden aangeboden en niet mogen worden verkocht tegen een hogere prijs dan de oorspronkelijke verkoopprijs. Daarvoor wordt een nieuw artikel, artikel 4a, toegevoegd aan Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Dit voorstel heeft een lange parlementaire geschiedenis. Het werd op 21 mei 2008 ingediend door het toenmalige Tweede Kamerlid en huidige Eerste Kamerlid Arda Gerkens (SP). Het Tweede Kamerlid Merel van Vroonhoven-Kok (CDA) verdedigde vanaf 10 september 2008 het wetsvoorstel mee. Het wetsvoorstel werd op 6 april 2010 aangenomen in de Tweede Kamer.

Sinds 19 november 2012 wordt het wetsvoorstel verdedigd door de Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA).

De commissies Economische Zaken en Veiligheid en Justitie van de Eerste Kamer brachten op 8 juni 2010 hun voorlopig verslag uit. De initiatiefnemers stuurden op 24 april 2015 de memorie van antwoord naar de Eerste Kamer. Mede naar aanleiding daarvan belegde de Eerste Kamer op 17 november 2015 een deskundigenbijeenkomst. Op 5 februari 2016 volgde een nader verslag van de Kamer en 14 juli 2016 een nadere memorie van antwoord van de initiatiefnemers.

Daarbij bleef het niet. Op 27 september 2016 stelden de Kamercommissies middels het verslag opnieuw vragen. Die werden op 18 augustus middels de nota naar aanleiding van het verslag beantwoord. Daarna werd het voorstel gereed verklaard voor plenaire behandeling.

Agenda plenaire vergadering


Deel dit item: