Vijf vragen over de vernieuwde website van de Eerste Kamer8 november 2017

Wanneer is de website vernieuwd?

De Eerste Kamer heeft woensdag 1 november een vernieuwde website in gebruik genomen. De laatste ingrijpende vernieuwing was in februari 2012.

Vragen bij website
Meer afbeeldingen

Waarom was de vernieuwing nodig?

Een belangrijke aanleiding is het veranderde gedrag van gebruikers van de website. Mensen surfen steeds vaker met hun mobiele telefoons of tablets op het internet en minder via vaste computers. De website van de Eerste Kamer was daar nog niet voldoende op toegerust. De nieuwe website maakt gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van het zogenoemde responsive design. De website past zich hierdoor beter aan het formaat beeldscherm van de gebruiker aan, een belangrijke verbetering.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Om te beginnen zijn de teksten beter leesbaar door het gebruik van een ander en iets groter lettertype en door het toepassen van een consequente afstand tussen de verschillende regels. Daarnaast heeft de website meer dan voorheen ruimte voor het gebruik van beeldmateriaal: foto's en filmpjes. Alle nieuwsberichten kunnen nu bijvoorbeeld voorzien worden van één of meerdere foto's.

Hoe volg ik een wetsontwerp dat in behandeling is bij de Eerste Kamer?

Dat kan door dossierpagina's die van elk nieuw wetsvoorstel worden gemaakt - ook al is het nog in behandeling bij de Tweede Kamer - minutieus te volgen. Zoek daarbij op trefwoord of het Kamerstuknummer van het wetsvoorstel. U vindt daar ook de namen van de woordvoerders van de partijen die inbreng leveren. Over zeer actuele onderwerpen verschijnen geregeld nieuwsberichten. De website bevat overigens ook veel informatie over de parlementaire geschiedenis en de historie van de Eerste Kamer.

Zijn er veranderingen in de livestream?

Ja. Vanaf nu is de naam van de spreker en zijn of haar politieke groepering op het beeldscherm te zien. Ook het onderwerp (wetsvoorstel) waarover wordt gesproken staat voortaan in beeld. Deze functionaliteit zal de komende tijd verder ontwikkeld en verbeterd worden.

Voor vragen en suggesties, mail naar webmaster@eerstekamer.nl. Wij horen ook graag uw mening over de vernieuwde site!

Sociale media menu


Deel dit item:
Vragen bij website
Vragen bij website