Kamervoorzitters bezoeken Curaçao, Aruba en Bonaire



De Voorzitters van Eerste en Tweede Kamer hebben vrijdagmiddag 12 januari 2018 hun werkbezoek aan de Benedenwindse eilanden, Curaçao, Aruba en Bonaire, afgerond. De afgelopen drie dagen bezochten ze de drie eilanden, nadat ze eerder deze week een bezoek brachten aan Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Curaçao

Op woensdag 10 januari waren de beide Kamervoorzitters een groot deel van de dag te gast bij de Staten van Curaçao, vertegenwoordigd door Statenlid Obispo (PAR). Naast gesprekken met de heer Obispo, de gouverneur van Curaçao, mevrouw George-Wout en een korte ontmoeting met premier Rhuggenaath en leden van zijn kabinet, werd de delegatie aan het einde van de ochtend ontvangen door het bestuur en de directie van Curaçao Ports Authority (CPA), eigenaar van de container- en cruiseterminal en van de werven en kades die worden verhuurd aan private bedrijven, en mede coördinator van het loodswezen en de scheepvaartbewegingen. Aan boord van een schip van het havenbedrijf CPA werd een rondvaart gemaakt door de Sint Annabaai en het Schottegat.

In de middag verzorgden de Staten voor de delegatie een rondrit door de wijken Scharloo, Fleur de Marie en Pietermaai. Ze maakten onder andere kennis met het kunstenaarsinitiatief "Street Art Skalo". In café Mundo Bizarro aan de Nieuwstraat in Pietermaai begonnen beide Kamervoorzitters aan een rondwandeling door de wijk, waarbij zij en de heer Obispo uitleg kregen van jonge ondernemers over hoe de wijk Pietermaai wordt opgeknapt en welke initiatieven er worden ontplooid om de leefbaarheid (woonfunctie en bedrijvigheid) ervan te vergroten.

In de avond waren de Kamervoorzitters, samen met staatssecretaris Knops, te gast op de Nieuwjaarsreceptie van plaatsvervangend vertegenwoordiger van Nederland in Curaçao, mevrouw Rahman. De Staatssecretaris en de Kamervoorzitters hielden korte toespraken

Bonaire

De delegatie voer in de vroege donderdagochtend vanaf de marinebasis Parera in Willemstad met de Kustwacht cutter Jaguar naar Bonaire. Tijdens de reis werd de delegatie gebrieft over de activiteiten van de Koninklijke Marine en de Kustwacht in het Caribisch Gebied door de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB), de heer De Vin, en zijn collega's. Ook gaf de Kustwacht een demonstratie van een reddingsoperatie.

Bij aankomst in de haven van Bonaire werden de Voorzitters van Eerste en Tweede Kamer ontvangen door de Gezaghebber van Bonaire, de heer E. Rijna, en de waarnemend Rijksvertegenwoordiger, de heer J. Helmond.

Daarna vond in het bestuurskantoor in Bonaire een informeel en besloten gesprek plaats met Gezaghebber Rijna. Aansluitend hadden de Kamervoorzitters een informele ontmoeting met het Bestuurscollege en de voltallige Eilandsraad. Dit bood hen de gelegenheid tot gesprek met individuele leden en met de Gezaghebber. Een van de gespreksonderwerpen was het ontbreken van stabiel bestuur op het eiland. Er zijn veel wisselingen in het Bestuurscollege geweest en dat heeft negatief uitgewerkt op de uitvoering en realisatie van beleid.

Na de lunch maakt de delegatie tijdens een rondrit verzorgd door de Rijksdienst Caribisch Nederland nader kennis met het zuidelijk deel van het eiland. In de namiddag vloog de delegatie terug naar Curaçao.

Aruba

Het laatste land dat de Voorzitters van Eerste en Tweede Kamer deze week aandeden, was Aruba.

De delegatie werd bij aankomst ontvangen door de waarnemend vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de heer Van der Wulp, en plaatsvervangend vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, de heer Baars. Aansluitend werden beide Kamervoorzitters ontvangen door de Gouverneur van Aruba, de heer Boekhoudt. In een informeel en besloten gesprek bespraken zij de politieke, sociaaleconomische en financiële situatie op Aruba, alsmede de relaties met buurland Venezuela.

In het gebouw van de Staten van Aruba hadden de Kamervoorzitters daarna een informeel gesprek met de Voorzitter van de Staten van Aruba, de heer Thijssen. De heer Thijssen maakte de Kamervoorzitters deelgenoot van zijn ervaringen als Voorzitter van het Interparlementair Koninkrijksoverleg  (IPKO) dat eerder die week had plaatsgevonden en waaraan ook een delegatie van Eerste en Tweede Kamerleden onder leiding van de heer Pechtold deelnam. Ook besprak de Statenvoorzitter met de Kamervoorzitters het belang dat hij hecht aan een sterk en onafhankelijk Arubaans parlement, waarin coalitie en oppositie samen verantwoordelijk zijn voor adequate controle op de Arubaanse regering. De heer Thijssen bracht verder onder de aandacht het grote belang dat hij hecht aan een sterke Koninkrijksband en onderstreepte dat dit in Arubaanse samenleving breed wordt gedeeld. Hij bepleit een spoedige totstandkoming van een geschillenregeling. Op het IPKO is afgesproken dit onderwerp op het volgende IPKO eind mei in Den Haag opnieuw agenderen.

Tussen de middag hadden de Kamervoorzitters een informele ontmoeting met Statenvoorzitter Thijssen en de fractievoorzitters in de Arubaanse Staten. Hierbij was ook de Statenvoorzitter van Curaçao, de heer Millerson, aanwezig, die in de dagen daarvoor met zijn delegatie deelnam aan het IPKO. Bij deze gelegenheid konden de Kamervoorzitters zich in individuele gesprekken op de hoogte te stellen van de situatie op het eiland.

Tot slot van hun werkbezoek aan Aruba maakten zij op uitnodiging van de Staten van Aruba een rondrit over het eiland. De rondtour eindigt bij het Aeropuerto Internacional Reina Beatrix, vanwaar de delegatie terugreist naar Curaçao.

Verslag van het bezoek aan het Caribisch deel van het KoninrijkPDF-document


Deel dit item: