Kamer stemt voor recht op eerlijk proces in grondwet



Dinsdag 20 februari heeft de Eerste Kamer in eerste lezing een wetsvoorstel aangenomen om een bepaling over het recht op een eerlijk proces in de grondwet op te nemen. Voor het wetsvoorstel stemden VVD, CDA, D66, SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD, SGP, 50PLUS en OSF. De PVV stemde tegen. 

Met het wetsvoorstel wordt de garantie van individuele rechtsbescherming op grondwettelijk niveau verankerd. Een algemeen recht op een eerlijk proces was niet expliciet opgenomen in de grondwet. Met dit wetsvoorstel voert de regering de door de Eerste Kamer aangenomen motie Lokin-Sassen (CDA) c.s. van 7 februari 2012 uit. In deze motie wordt er bij de regering op aangedrongen om in de grondwet een artikel op te nemen, waarbij een algemeen recht op een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter wordt opgenomen.

Voorgesteld wordt het recht op een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter te formuleren als een subjectief (grond)recht dat de burger een bepaalde aanspraak geeft jegens de wetgever en rechter. Daarom wordt deze bepaling in dit voorstel, conform het advies van de meerderheid van de Staatscommissie grondwet, opgenomen in hoofdstuk 1 van de grondwet over grondrechten.


Deel dit item: