Voorzitter Eerste Kamer bij herdenkingen in Dachau



De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, heeft van 26-29 april 2018 in Dachau deelgenomen aan diverse herdenkingen van slachtoffers van het Naziregime in de Tweede Wereldoorlog in en rond het toenmalige concentratiekamp. Zij bevond zich in het gezelschap van nabestaanden van slachtoffers en oud-gevangenen die deelnamen aan de jaarlijkse  Dachaureis, georganiseerd door het Nederlands Dachau Comité. Ook de oud-Dachau-gevangene Ernst Sillem maakte de reis mee.  Onder de honderdduizenden Europeanen die in het concentratiekamp Dachau gevangen hebben gezeten, bevonden zich ruim tweeduizend Nederlanders. Het waren in meerderheid verzetsmensen die zich hadden ingezet voor de bevrijding van hun land van de Duitse bezetter.

De Voorzitter van de Eerste Kamer bezocht de KZ Gedenkstätte Dachau waar zij ook werd rondgeleid. Zij nam deel aan de Nederlandse herdenking bij Barak 29 en was bij de opening van de Nederlandse tentoonstelling “Geen Nummers maar Namen". Ook bezocht zij het in 2015 geopende NS Dokumentations Zentrum in München en de permanente buitententoonstelling op Schiessplatz Hebertshausen. Voorts  nam zij deel aan de Dodenmars Herdenking in Dachau waar stil gestaan werd bij de vele dodenmarsen die op het eind van de oorlog plaatsvonden, en waarbij velen het leven lieten.  Op 29 april, de Bevrijdingsdag van het kamp Dachau, was Ankie Broekers aanwezig bij de plechtigheden bij het crematorium en op de appelplaats. Samen met de consul-generaal van Nederland in München, Peter Vermeij, legde zij een krans bij het monument op de appelplaats.

De Voorzitter onderstreepte in een toespraak tijdens een ontvangst door consul-generaal Peter Vermeij het grote belang nooit te vergeten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder ook in het concentratiekamp Dachau, is gebeurd. Zij prees het werk van het Nederlands Dachau Comité en de niet aflatende inzet van mevrouw Sonja Holtz-Arendse, die ook deze reis georganiseerd had.


Deel dit item: