Staten-Generaal vieren 100 jaar Algemeen Kiesrecht



Zaterdag 30 maart 2019 vieren de Staten-Generaal 100 jaar Algemeen Kiesrecht - Ik vier mijn stem.

Op die dag openen de Eerste en de Tweede Kamer en de Ridderzaal hun deuren voor het publiek.

U bent van harte welkom om een kijkje in de Eerste Kamer te nemen en uitleg over het gebouw en het werk van de Kamer te krijgen.

Langs een speciale route begint u in de Tweede Kamer en gaat u via de Eerste Kamer naar de Ridderzaal. U komt onder meer langs de publieke tribune van de huidige plenaire zaal en de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Vervolgens steekt u het Binnenhof over naar de Eerste Kamer. In de Noenzaal ziet u een aantal korte films over het kiesrecht en over de Eerste Kamer. Hierna krijgt u in de Hall uitleg over de uitslag van de recente verkiezingen voor de Provinciale Staten en wat dit zou kunnen betekenen voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Stel zelf uw meerderheid samen met een interactieve zetelverdeling.

In de historische plenaire zaal van de Eerste Kamer is het debat uitgebeeld van 10 juli 1919, de dag waarop de Eerste Kamer het wetsvoorstel van Henri Marchant aannam, waarmee ook vrouwen actief kiesrecht kregen.

Daarna gaat u naar de Ridderzaal waar op de derde dinsdag van september het parlementaire jaar wordt geopend met het voorlezen van de Troonrede. Tot slot keert u terug naar de Tweede Kamer, waar de gehele dag diverse activiteiten worden georganiseerd.

De deuren zijn zaterdag 30 maart open van 10.00 tot 17.00 uur.

Ingang: Tweede Kamer, Lange Poten 4.

Meer informatie hierover vindt u op www.ikviermijnstem.nl.


Deel dit item: