Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Viering 100 jaar algemeen kiesrecht in Ridderzaal17 mei 2019

Op vrijdag 17 mei 2019 is met een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal gevierd dat het algemeen kiesrecht 100 jaar bestaat.

Meer afbeeldingen

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren bij de viering aanwezig. Ook mensen uit het hele land die op een bijzondere manier betrokken zijn bij verkiezingen en het kiesrecht, en Leden van de Eerste en de Tweede Kamer namen deel aan de bijeenkomst.

Op 9 mei 1919 stemde de Tweede en op 10 juli van dat jaar stemde de Eerste Kamer voor het initiatiefwetsvoorstel-Marchant dat het actief kiesrecht voor vrouwen bewerkstelligde. Daarmee werd het algemeen kiesrecht voor mannen én vrouwen een feit. De grondwetsherziening van 1917 maakte dit mogelijk.

Tijdens een open dag in de Eerste en Tweede Kamer op 30 maart jl. kregen de bezoekers in de plenaire zaal van de Eerste Kamer al een inkijkje in het debat dat 100 jaar eerder, op 10 juli 1919, plaatsvond in diezelfde zaal over het initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerlid Henri Marchant waarmee vrouwen actief kiesrecht kregen.

Sociale media menu


Deel dit item:
100 jaar kiesrecht
100 jaar kiesrecht
Vooruit
Terug