Oud-senator Witteveen (VVD) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 2 juli stilgestaan bij het overlijden op 23 april jongstleden op 97-jarige leeftijd van oud-senator Johan Witteveen. Hij was lid van de Eerste Kamer voor de VVD van 23 december 1958 tot 5 juni 1963 en van 8 juni 1971 tot 1 september 1973.

Oud-senator Witteveen (VVD) overleden
Grotere versie foto

Witteveen begon zijn loopbaan als wetenschapper. Hij was leerling van Jan Tinbergen en geruime tijd hoogleraar Staatshuishoudkunde aan de Economische Hogeschool in Rotterdam. Behalve Eerste Kamerlid was Witteveen enige tijd Tweede Kamerlid. De meeste bekendheid genoot hij als minister van Financiën in de kabinetten-Marijnen en -De Jong. In 1973 werd hij managing director van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Onder zijn leiding werd de olie-faciliteit van het IMF ingesteld, ook wel bekend geworden als Witteveen-facility.

In 2014 was Johan Witteveen opnieuw aanwezig in de Eerste Kamer toen de dood van zijn zoon - tevens Eerste Kamerlid - Willem, zijn schoondochter Lidwien en kleindochter Marit en de overige slachtoffers herdacht werden die deze maand vijf jaar geleden omkwamen bij het neerhalen van vlucht MH17. Ook was hij bij de presentatie van het postuum verschenen boek van Willem Witteveen, 'De wet als kunstwerk'.

Niet alleen zijn zoon was net als Johan lid van de Eerste Kamer, ook zijn grootvader Floor Wibaut. Van hem erfde Johan het senatoren-ambtskostuum met sjerp, sabel en steek. Hij schonk het vervolgens aan de Eerste Kamer. Het is terug te zien in het tentoongestelde kostuum op de tweede verdieping van de Kamer.

Tijdelijk Eerste Kamervoorzitter Joris Backer zei over Johan Witteveen: "Hij kan zonder overdrijving gerekend worden tot die Nederlanders die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de publieke zaak, zowel binnen als buiten dit huis. De verbondenheid van Johan Witteveen met de publieke zaak in binnen- en buitenland, zijn rol op het monetaire wereldtoneel tot op hoge leeftijd, zijn bijzondere capaciteit om spiritualiteit te integreren en ook de tragische gebeurtenissen in het leven moedig en positief tegemoet te treden, vormen een voorbeeld voor velen."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Oud-senator Witteveen (VVD) overleden
Afbeelding 1 - Oud-senator Witteveen (VVD) overleden