Kamervoorzitter wil eerste vrouwelijke senator laten vereeuwigen



Jan Anthonie Bruijn, Voorzitter van de Eerste Kamer, heeft voorgesteld om in maart 2020 stil te staan bij de beëdiging 100 jaar eerder, op 23 maart 1920, van Carry Pothuis-Smit. Pothuis-Smit (SDAP) was de eerste vrouwelijke senator, van 1920 tot 1937. Er zal een permanente herinnering aan haar in de Eerste Kamer komen.

Bruijn deed dit voorstel donderdag 26 september tijdens de slotbijeenkomst van 'Ik vier mijn stem. 100 jaar algemeen kiesrecht'. Van september 2018 tot september 2019 is op verschillende manieren door het parlement, maar ook in het land, de totstandkoming van het algemeen kiesrecht in 1919 gevierd.

Tijdens de bijeenkomst in de Statenpassage van de Tweede Kamer presenteerde prof. dr. Carla van Baalen (Radboud Universiteit) het onderzoek dat zij heeft verricht naar de eerste twee vrouwelijke parlementariërs; Suze Groeneweg (Tweede Kamer) en Carry Pothuis-Smit (Eerste Kamer).

Bij het in ontvangst nemen van het rapport zei Eerste Kamervoorzitter Bruijn: "In de Eerste Kamer is Carry Pothuis-Smit nog niet vereeuwigd. Ik zal daartoe een voorstel doen. De datum voor de onthulling? Dat moet natuurlijk rond 23 maart 2020 zijn. De dag waarop zij 100 jaar eerder werd beëdigd als Eerste Kamerlid."


Deel dit item: