Basisschoolleerlingen in debat in de Derde Kamer



Op vrijdag 15 november 2019 is in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer voor de zestiende keer het finaledebat van de Derde Kamer gehouden. Dit is een gezamenlijk initiatief van de Eerste en Tweede Kamer en ProDemos voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. De drie finalisten waren groep 8 van basisschool In den Climtuin uit Rijssen, groep 7b van de Koningin Beatrixschool uit Den Haag en groep 8b van basisschool De Bronckhorst uit Noordwijk. Hun inzendingen in de voorronden waren de slimste en creatiefste.

Tijdens het finaledebat zijn de leerlingen verdeeld over drie fracties: de groene, de blauwe en de roze. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, leidde het debat. Voor de ondersteuning van de fracties werkten de Eerste Kamerleden Martine Baay-Timmerman en Toine Beukering mee, net als ambtelijke medewerkers van de Eerste Kamer.

Het debat was verdeeld in drie rondes. Per ronde werd een stelling verdedigd. Kinderen van de andere fracties konden vervolgens vragen stellen bij de interruptiemicrofoon. Maar, benadrukte de Voorzitter, alleen als er via de Voorzitter wordt gesproken.

De groene fractie verdedigde de stelling 'Kinderen mogen niet demonstreren, zij horen op school', de blauwe fractie 'Kinderen mogen alleen water drinken op school; pakjes- en flesjesdrinken zijn verboden' en de roze fractie 'Social media apps als TikTok moeten verboden worden'. Nadat er hoofdelijk gestemd is over welke fractie de stelling het beste heeft verdedigd, bleek de blauwe fractie de meeste stemmen te hebben gekregen (26). De middag is afgesloten met een pannenkoekenlunch, gevolgd door een rondleiding door de plenaire zaal van de Tweede Kamer en de Ridderzaal.

Meer informatie over de Derde Kamer en eerdere finaledebatten is te vinden op www.derdekamer.nl.


Deel dit item: