Staten-Generaal ontvangen Nederlandse ambassadeurs



Donderdag 30 januari 2020 ontvingen de Eerste en Tweede Kamer de Nederlandse ambassadeurs in het kader van de ambassadeursconferentie. Na een openingstoespraak van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn verdeelden de ambassadeurs en de Kamerleden zich onder leiding van Pia Dijkstra (commissievoorzitter Buitenlandse Zaken, Tweede Kamer) en Bastiaan van Apeldoorn (commissievoorzitter Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking, Eerste Kamer) over kleinere groepjes om te spreken over onderwerpen zoals de situatie in het Midden-Oosten, klimaatbeleid en mensenrechten.

In zijn welkomsttoespraak zei Jan Anthonie Bruijn, die sinds 2 juli 2019 Voorzitter is van de Eerste Kamer: "In deze complexe wereld is het goed dat er samenwerkingsverbanden zijn, zoals de Verenigde Naties, de Raad van Europa en de Europese Unie. In die verbanden het contact blijven zoeken, de dialoog voeren en zo escalatie - waar mogelijk - proberen voorkomen, dat is de kracht van de multilaterale inzet waar het Nederlandse buitenlands beleid zich van oudsher op richt. Het is onmogelijk om in een paar minuten de situatie in de wereld te bespreken. U bent daarbij - als onze ogen en oren in het buitenland - veel beter op de hoogte. Het is daarom goed dat wij, Kamerleden, u deze ochtend uitgebreid kunnen ontmoeten en dat wij ons door u laten informeren. Ik heb in het laatste half jaar van dichtbij mogen ervaren dat uw diplomatieke werk van onschatbare waarde is voor ons land. Van onschatbare waarde voor onze welvaart, voor onze vrede en voor al onze andere belangen."

Bij de lunch sprak Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer. Zij ging in haar toespraak in op de viering van 75 jaar vrijheid, die dit jaar ook in het parlement plaatsvindt. Ze legde daarbij een link naar het werk van ambassadeurs: "U realiseert zich vaak méér dan de meeste andere Nederlanders wat een verworvenheid vrijheid is. Sommigen van u werken in landen waar geen of een gebrekkige democratie ís, en waar mensenrechten nauwelijks gerespecteerd worden. In enkele van die landen, zoals Jemen en Libië, is er zelfs geen Nederlandse ambassade - en werkt u vanaf een afstand. Met stille diplomatie, goede onderlinge betrekkingen en contact met ons land vertegenwoordigt u onze democratie, óók in deze landen. De kern van uw werk is niet alleen het leggen van handelsrelaties, maar vooral ook het bijdragen aan veiligheid en consulaire dienstverlening en het opkomen voor mensenrechten. Het is één van de minder zichtbare kanten van ons vrije stelsel. Maar ongelooflijk belangrijk."

Met ongeveer 150 vertegenwoordigingen heeft Nederland een wereldwijd diplomatiek netwerk. De ambassadeurs, permanent vertegenwoordigers en consuls-generaal van deze posten werken dagelijks voor de belangen van Nederland in het buitenland. Eén week per jaar komen zij naar Den Haag om de ontwikkelingen in Nederland te bespreken, politici te ontmoeten en de band met het thuisland waar nodig te versterken.

Tijdens deze jaarlijkse conferentie worden de ambassadeurs ook ontvangen door de Staten-Generaal. Dit biedt de leden van de Eerste en Tweede Kamer de mogelijkheid om kennis te maken met de Nederlandse ambassadeurs en met hen op informele wijze van gedachten te wisselen over de werkzaamheden op de ambassades en de relatie daarvan met de politieke besluitvorming in Nederland.


Deel dit item: