Eerste Kamer schrapt vergaderingen 17 , 24 en 31 maartUpdate 17 maart 2020

De vergaderingen van de Eerste Kamer op dinsdag 17, dinsdag 24 en disndag 31 maart 2020 gaan niet door. Dat geldt voor zowel de plenaire vergaderingen als de commissievergaderingen. Het bestuur van de Eerste Kamer (de Huishoudelijke Commissie) heeft hiertoe besloten na consultatie van de voorzitters van de veertien fracties in de Kamer, zo heeft Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn donderdag bekendgemaakt. De Eerste Kamer wil met deze maatregelen bijdragen aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19). De Eerste Kamer vergadert wekelijks alleen op dinsdag. De Eerste Kamer heeft ook besloten haar medewerkers vooralsnog zoveel mogelijk thuis te laten werken.

Het schrappen van de plenaire vergadering is mede mogelijk omdat er de komende twee weken geen dringende plenaire debatten gepland staan. De Huishoudelijke Commissie heeft bij haar besluit mee laten wegen dat het RIVM ouderen, van wie er relatief veel in de Eerste Kamer werken, adviseert om grote gezelschappen te vermijden. Indien nodig kan het parlementaire proces - plenaire vergaderingen, commissievergaderingen en commissieactiviteiten - tussentijds weer hervat worden.

De Huishoudelijke Commissie heeft ook besloten dat de Eerste Kamer vanaf vrijdag 13 maart 2020 tot nader order wordt gesloten voor bezoek dat niet met het Kamerwerk te maken heeft. Bezoek dat wel aan het Kamerwerk is gerelateerd wordt in omvang beperkt. Deze maatregel is ook onderdeel van de (preventieve) aanpak ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus. De sluiting voor publiek geldt zowel voor de groepsbezoeken van scholieren en toeristen via ProDemos als voor bezoekers die individueel de Kamer bezoeken. De Huishoudelijke Commissie heeft zich voor zijn besluit gebaseerd op informatie van het RIVM en de GGD en ook gekeken naar maatregelen van parlementen van andere landen.

Mensen die wèl in het gebouw van de Eerste Kamer zijn, dienen zich te houden aan een aantal voorzorgsmaatregelen: was de handen regelmatig en uitgebreid, hoest en nies in de binnenkant van de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi die na gebruik direct weg. Ook zijn er op verschillende plaatsen in het gebouw mogelijkheden om de handen te kunnen wassen met een desinfecterend middel.


Deel dit item: