Senator Karimi was verkiezingswaarnemer in Wisconsin



Senator Farah Karimi (GroenLinks) was afgelopen week namens Nederland voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verkiezingswaarnemer in Wisconsin. Op dinsdag 3 november - de dag van de verkiezingen - reisde Karimi door deze staat in het noordoosten van de Verenigde Staten. Van 's ochtends half zeven tot laat op de avond bezocht ze in totaal twaalf stemlokalen door de hele staat. Karimi was de enige Nederlandse parlementariër die als verkiezingswaarnemer optrad voor de OVSE. De OVSE is een organisatie die de samenwerking tussen haar vijfenvijftig lidstaten op militair, economisch en humanitair gebied wil bevorderen.

Woensdag 4 november publiceerde de OVSE een voorlopig rapport over de verkiezingsgang. De conclusie was dat deze rustig verliep zonder „onrust of intimidatie" en was „goed georganiseerd" - ondanks de uitdaging die de coronapandemie met zich meebracht. Karimi maakte één incident mee waar de spanning wat opliep van een man die beweerde dat hij zich wel geregistreerd had, terwijl hij niet op de lijst bleek te staan. De man kon zich ter plekke registreren en gewoon zijn stem uitbrengen. De GroenLinks-senator bleef tot vrijdagavond 6 november in de Verenigde Staten.

De OVSE rapporteert en doet aanbevelingen naar aanleiding van de verkiezingen. De OVSE oordeelde de dag na de verkiezingen fel over de „ongegronde aantijgingen" over fraude, „met name door de zittende president", die „het vertrouwen van het publiek in democratische instellingen" zouden schaden. Volgens Karimi verliep het in alle stemlokalen die zij bezocht voor alle burgers, van beide partijen, vlekkeloos. Bij alle lokalen werden haar vragen als verkiezingswaarnemers netjes beantwoord.

De tekst van het voorlopig rapport van de OVSE vindt u hier.


Deel dit item: