Voorzitter Eerste Kamer maakt kennis met Belgische ambtsgenootVrijdag 3 december 2020 sprak de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, met zijn ambtsgenoot uit België, Stephanie D'Hose. Nederland en België kennen een gezamenlijke geschiedenis en werken veel samen, zowel bilateraal als in verbanden zoals de Benelux Unie, de Nederlandse Taalunie en in Europa. De recente benoeming van de Belgische Senaatsvoorzitter in oktober was de aanleiding om dit kennismakingsgesprek te organiseren. Het gesprek vond digitaal plaats.

Grotere versie foto

Verschillende onderwerpen kwamen aan bod, waaronder een vergelijking tussen de bevoegdheden van de Eerste Kamer en de Belgische Senaat, de werkwijze van senatoren en de politieke cultuur. Beide Voorzitters wisselden ook hun ervaringen uit met het functioneren van het parlement in tijden van corona.

Met het oog op de naderende verkiezingen in Nederland is ook gesproken over het proces van kabinetsformatie en de rol die de beide senaten daar al dan niet in spelen. Tot slot gingen de Voorzitters nader in op de meerwaarde van senaten in bicamerale stelsels. Over dit laatste onderwerp hebben zij afgesproken binnenkort opnieuw ervaringen uit te wisselen en kennis te delen.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 2 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.