Eerste Kamer tijdelijk verhuisd vanwege renovatieDe Eerste Kamer is sinds maandag 23 augustus 2021 niet meer gehuisvest aan het Binnenhof maar op een nieuwe, tijdelijke locatie aan het Lange Voorhout/Kazernestraat in de Haagse binnenstad. Het vertrek was nodig vanwege de op handen zijnde ingrijpende renovatie van het Binnenhof. Het nieuwe bezoekadres van de Eerste Kamer is Kazernestraat 52.

Vergaderingen

De plenaire vergaderingen en commissievergaderingen van de Eerste Kamer vinden plaats in het deel aan de Kazernestraat. Zolang de coronabeperkingen voortduren, kan de Eerste Kamer tot in ieder geval eind dit jaar voor plenaire vergaderingen gebruikmaken van de Ridderzaal. Vergaderingen kunnen daar plaatsvinden met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel. Alle vergaderingen zijn te volgen via een livestream. Ook is het nieuwe gebouw voor publiek toegankelijk.

Huisvesting fracties en Griffie

De fracties van de Eerste Kamer zijn gehuisvest in het oorspronkelijke voormalige stadspaleis Huis Huguetan aan het Lange Voorhout. Dat geldt ook voor de Voorzitter, de Griffier en een deel van de staf. De rest van de Griffie, de zalen en de toegang voor publiek bevinden zich in een hiermee verbonden gebouw aan de Kazernestraat.

Huis Huguetan

Het voormalige stadspaleis Huis Huguetan werd in de 18e eeuw gebouwd voor de bankiersdochter en hugenote Adriana Margaretha Huguetan. Koning Willem I en II hebben er begin 19e eeuw ook kort gewoond. Van 1819 tot 1982 was de Koninklijke Bibliotheek er gevestigd. In 1988 werd de aansluitende nieuwbouw aan de overkant van de Kazernestraat gerealiseerd. De laatste gebruiker was - tot begin 2016 - de Hoge Raad der Nederlanden.


Deel dit item: