Kunstwerk plenaire zaal Eerste Kamer onthuldDinsdag 14 september is in de plenaire zaal van de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer het centrale kunstwerk onthuld door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en beeldend kunstenaar Navid Nuur. Het is een kleurrijk werk van acryl op aluminium dat vanuit verschillende perspectieven anders oogt en ook het aantal leden van de Kamer symboliseert.

In aanwezigheid van de fractievoorzitters en de Huishoudelijke Commissie van de Eerste Kamer in de zaal aan de Kazernestraat waar de Eerste Kamer sinds 23 augustus is gehuisvest vanwege de renovatie van het Binnenhof, spraken Bruijn en Nuur over het werk en de manier waarop het tot stand is gekomen. Het kunstwerk komt in de plaats van het portret van Koning Willem II uit de plenaire zaal aan het Binnenhof. Dat portret wordt de komende periode gerestaureerd.

Jan Anthonie Bruijn lichtte toe de keus voor Nuur toe: “Unaniem viel de keus op het voorstel van Navid Nuur die ons wist te overtuigen met zijn presentatie van een werk dat 21e eeuws is en tegelijk herkenbare elementen van de 17e eeuwse plenaire zaal aan het Binnenhof heeft.”

Over het kunstwerk zei de Eerste Kamervoorzitter: “Je positie in de zaal bepaalt je beeld van het werk. Zodra je loopt, een andere positie inneemt, zie je iets anders. Dat staat voor mij symbool voor de politiek. We kijken naar hetzelfde, maar zien allemaal iets anders. En met elkaar zie je het geheel. Dat is de complementariteit van het parlement. Dat is de verbindende kracht van dit kunstwerk.”

Navid Nuur vertelde hoe de 17e eeuwse zaal aan het Binnenhof de inspiratiebron vormde voor dit hedendaagse werk: “Een werk moet continu iets kunnen blijven geven. Deze locatie bood de ingrediënten om iets te maken.” Een van de opvallende elementen aan het Binnenhof is de gouden kleur die overal is verwerkt en ook in het werk aan de Kazernestraat terugkomt. Zoals Nuur zei: “Het goud veroorzaakt de zindering in het kunstwerk, waardoor eenieder zich kan opladen aan het werk”.

In het kunstwerk zitten veel verwijzingen naar de Eerste Kamer. Zo bestaat het uit twaalf vlakken die de provincies vertegenwoordigen, en uit 75 banen: het aantal leden van de Eerste Kamer.

Vanwege de coronamaatregelen vergadert de Eerste Kamer tijdelijk in de Ridderzaal omdat daar de anderhalvemetermaatregel kan worden gehandhaafd. Zodra die maatregel vervalt, zullen de plenaire vergaderingen van de Eerste Kamer in het gebouw aan de Kazernestraat worden gehouden.


Deel dit item: