Beste politieke foto, boek en podcast van 2021Donderdag 16 september zijn in de plenaire zaal van de Eerste Kamer in het kader van het jaarlijkse Prinsjesfestival de PrinsjesFotoprijs, de PrinsjesBoekenprijs en de PrinsjesPodcastprijs uitgereikt door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn.

Fotograaf Bart Maat ontvangt de prijs uit handen van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn
Grotere versie foto

'De verbale trukendoos van Mark Rutte', een aflevering van De Stemming van Vullings en Van der Wulp, heeft de PrinsjesPodcastprijs 2021 ontvangen.

Hans de Geus kreeg de PrinsjesBoekenprijs 2021 voor het beste politieke boek van het parlementaire jaar 2020-2021 uitgereikt voor zijn boek Hoe ik toch huisjesmelker werd .

Bart Maat heeft de PrinsjesFotoprijs 2021 ontvangen voor de beste politieke foto in het parlementaire jaar 2020-2021. Hij legde het moment vast waarop oud-informateur Ollongren zich - met formatiestukken onder haar arm - haastte naar haar dienstauto.

Over de prijzen

De PrinsjesPodcastprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is ingesteld om het maatschappelijk belang van de politieke podcast te benadrukken en de kwaliteit ervan te stimuleren. De jury van de PrinsjesPodcastprijs bestond uit Splinter Chabot (tv-presentator, schrijver, politicoloog), Titus van Dijk (podcastproducent en oprichter Tonny Media) en Charlotte Nijs (politiek verslaggever Hart van Nederland).

De PrinsjesBoekenprijs werd dit jaar voor de negende achtereenvolgende keer uitgereikt. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De jury bestond uit Mark Verheijen (juryvoorzitter, voormalig Tweede Kamerlid), Kim van Keken (freelance journalist, winnaar van de Anne Vondelingsprijs 2017) en Tom van der Meer (hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam).

De PrinsjesFotoprijs werd dit jaar voor de achtste achtereenvolgende keer uitgereikt. De jury bestond uit Vincent Mentzel (juryvoorzitter, fotograaf), Irene de Kruif (Parlementaire Persvereniging) en GroenLinks-Eerste Kamerlid Farah Karimi. De prijs is ingesteld om het belang van fotografie in de politiek te benadrukken. De Prinsjesfotoprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Eerste Kamer.

Aan de prijzen is een oorkonde en een geldbedrag verbonden.

Het Prinsjesfestivalwordt jaarlijks georganiseerd op en rond het Binnenhof ter omlijsting van Prinsjesdag. In het kader van het festival vinden tal van activiteiten plaats voor het publiek. Het thema van het festival is dit jaar 'Samen bouwen aan vertrouwen'.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 5 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Fotograaf Bart Maat ontvangt de prijs uit handen van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn
Afbeelding 1 - Fotograaf Bart Maat ontvangt de prijs uit handen van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn