Oud-senator Loudon (VVD) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 12 oktober stilgestaan bij het overlijden op 9 september jl. op 84-jarige leeftijd van oud-senator Aarnout Loudon. Hij was van 13 juni 1995 tot 8 juni 1999 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor de VVD.

Oud-senator Loudon (VVD) overleden
Grotere versie foto

De heer Loudon werkte bij Bank Mees en Hope voor hij in 1969 begon als medewerker op de financiële afdeling van Akzo, het bedrijf waaraan hij tot aan zijn pensionering in 1994 verbonden zou blijven. Hij werkte onder meer als hoofd van de financiële afdeling, was directeur van de financiële administratie van Astral - Akzo Coatings Frankrijk - en president van Akzo in Brazilië. In 1978 trad hij toe tot de Raad van Bestuur en van 1982 tot 1994 was Loudon bestuursvoorzitter van Akzo.

In een interview in maandblad Quote zei Loudon over zijn eerste periode aan het Binnenhof: "Alles wat ik al dacht werd bevestigd. De meeste clichés over Den Haag kloppen. De stroperigheid... Als zakenman moet je een knop omdraaien. Als je dat niet doet en net zo denkt te kunnen werken als in het bedrijfsleven, dan houd je het niet vol. Op dinsdag komt de senaat bijeen. Op dinsdag ben ik een ander mens." Einde citaat.

De heer Loudon bekleedde vele nevenfuncties bij bedrijven zoals Shell, ABN AMRO en Heidemij. Ook was hij onder andere vicevoorzitter van Vereniging Rembrandt, lid van de Raad van Commissarissen van het Koninklijk Concertgebouw, voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging en de eerste voorzitter van organisatiecomité Nederlandse Veteranendag.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn: "Aarnout Loudon was een deskundig, toegewijd en succesvol bestuurder die zijn ervaringen uit het bedrijfsleven inzette in de politiek en de samenleving. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Oud-senator Loudon (VVD) overleden
Afbeelding 1 - Oud-senator Loudon (VVD) overleden