Eerste Kamer vergadert weer zonder coronabeperkingen



De Eerste Kamer vergadert sinds dinsdag 8 maart weer zonder coronabeperkingen. De senatoren kunnen door met name het vervallen van de anderhalvemeterafstandseis weer met z'n allen tegelijk in de plenaire zaal vergaderen; dat kon tot 25 februari niet in de tijdelijke vergaderzaal van de Eerste Kamer in de Kazernestraat. Ook de commissievergaderingen vinden vanaf vandaag weer in fysieke vorm plaats. De commissievergaderingen van de Eerste Kamer vonden tijdens de coronacrisis vooral digitaal plaats.

Het kabinet heeft op 25 februari jl. het grootste deel van de coronabeperkende maatregelen opgeheven. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn stond dinsdag aan het begin van de middagvergadering kort stil bij het verdwijnen van de coronabeperkingen: "Het is een heuglijk feit dat dat nu niet meer nodig is, heuglijk omdat we als samenleving de pandemie en de schadelijke gevolgen ervan hebben kunnen terugdringen, en heuglijk omdat u nu weer in volle 'vrijheid' gebruik kunt maken van uw recht om de parlementaire vergadering in ons huis bij te wonen," aldus Bruijn.

De Eerste Kamervoorzitter gaf tegelijkertijd aan dat de basismaatregelen met betrekking tot het voorkomen van corona als advies van kracht blijven. Dus: bij voorkeur geen handen schudden en geregeld wel de handen wassen. Ook verschillende op corona gerichte hygiënische voorzieningen blijven beschikbaar. "Voorzichtigheid blijft immers geboden, ook al omdat het aantal besmettingen van de, weliswaar minder ziekmakende omicronvariant, de laatste tijd weer is toegenomen," aldus Bruijn.

Bruijn schetste nog eens hoe de Eerste Kamer zich tijdens de coronacrisis heeft moeten aanpassen aan de omstandigheden: "Met name de anderhalvemeterafstandseis had grote gevolgen voor de Eerste Kamer. De coronamaatregelen, en met name de anderhalvemeterafstandseis, zorgde ervoor dat wij onze vergaderwijze de afgelopen bijna twee jaar hebben moeten aanpassen: eerst in onze oude plenaire zaal aan het Binnenhof, in mindere mate in onze uitwijk in de Ridderzaal en sinds begin dit jaar wel weer in deze nieuwe tijdelijke huisvesting aan de Kazernestraat. Ik vertrouw erop dat wij hier met z'n allen net zo verstandig blijven handelen als wij de afgelopen bijna twee jaar hebben gedaan."


Deel dit item: