Kamerleden in gesprek met middelbare scholieren



‘Hoe word je Voorzitter van de Eerste Kamer?’, ‘Wat maakt het werk als Voorzitter bijzonder?, ‘Ontstaan er wel eens conflicten tijdens een Eerste Kamerdebat?’ Havo 4-leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer kregen dinsdag 14 juni de mogelijkheid om al hun vragen aan Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn te stellen.

Het was de aftrap van een nieuw onderdeel in het educatieve programma van ProDemos en de Eerste Kamer: op de vergaderdinsdagen zullen groepen middelbare scholieren rondgeleid worden door het Eerste Kamergebouw. Leerlingen maken kennis met de Eerste Kamer ‘in actie’ door mee te kijken met een plenaire vergadering en een rondleiding door de commissiekamers. Daarnaast krijgen ze gelegenheid om in gesprek te gaan met Eerste Kamerleden. Ze krijgen zo de mogelijkheid om al hun vragen over de Eerste Kamer, politiek en democratie te stellen.

“Het is goed dat jullie hier zijn”, sloot Kamervoorzitter Bruijn bij de eerste bijeenkomst af: “Alle dingen die we hier beslissen hebben vaak ook effect op jullie dagelijks leven, maar het mooie is dat je zelf kunt bijdragen aan oplossingen door iets te doen in de politiek of in het openbaar bestuur. We hebben jullie heel hard nodig, want jullie bepalen je eigen toekomst!”

Lees meer over rondleidingen in de Eerste Kamer (ook op andere dagen dan de dinsdag) en educatieve programma’s op de website van ProDemos.


Deel dit item: