‘Oud en Nieuw’ gepresenteerd: kunst in de Eerste Kamer



Deze week bracht de Eerste Kamer haar nieuwste publicatie uit. Het boek 'Oud en Nieuw' gaat over de kunst in de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer. Afgelopen dinsdag ontvingen alle Kamerleden en medewerkers het boek al en donderdag 23 juni presenteerde de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, het aan betrokken kunstenaars, aan musea die kunstwerken in bruikleen hebben gegeven en aan kunstredacties van verschillende media.

Het boek behandelt zo'n 75 kunstwerken in deze tijdelijke huisvesting, aan de Kazernestraat en het Lange Voorhout. Een deel van de werken komt uit de eigen collectie van de Eerste Kamer aan het Binnenhof, een deel is voor de duur van de verhuizing in bruikleen gegeven. Tot slot is een aantal werken speciaal in opdracht gemaakt.

De samenstelling van deze werken is gebaseerd op een kunstplan dat kunstadviseurs van de rijksoverheid in samenspraak met de Eerste Kamer hebben opgesteld. Het plan bestaat uit drie centrale thema's: de verbinding tussen heden en verleden, reflectie en verbeeldingskracht en de blik naar buiten.

Jan Anthonie Bruijn zei tijdens de presentatie: "Met het kunstplan is geprobeerd de reflecties op het verleden en het heden van Nederland en de Nederlandse parlementaire democratie bijeen te brengen. En volgens mij is dat uitstekend gelukt. Oude kunst hangt naast nieuwe inspirerende werken van hedendaagse kunstenaars. Een combinatie die inspireert, verbindt en tot nadenken aanzet."


Deel dit item: