Kamer staat stil bij dood Japanse oud-premier Abe



De Eerste Kamer heeft dinsdag in de plenaire vergadering kort stilgestaan bij de gewelddadige dood vorige week van de Japanse oud-premier Shinzo Abe. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn sprak woorden van respect voor Abe en medeleven voor de nabestaanden. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Japanse ambassadeur in Nederland, Hidehisa Horinouchi.

De Eerste Kamervoorzitter noemde Abe één van de belangrijkste en invloedrijkste politici van de Japanse naoorlogse geschiedenis. "Een aanslag op een volksvertegenwoordiger is niet alleen een aanslag op een persoon, maar tevens een aanslag op de democratische rechtsstaat. Als medeparlementariërs willen wij vandaag ons respect voor Abe betonen en ons medeleven uiten voor de nabestaanden die het zware verlies moeten dragen", aldus Bruijn.

De Japanse oud-premier overleed vrijdag 8 juli aan de verwondingen van een op hem gepleegde aanslag. Op het moment van de aanslag voerde Abe campagne voor de Senaatsverkiezingen van afgelopen zondag 10 juli. Abe was ruim negen jaar premier van Japan en op het moment van zijn overlijden lid van het Lagerhuis.



Deel dit item: