Open Monumentendag: tijdelijk Eerste Kamergebouw opent deuren



Op zaterdag 10 september is het gebouw van de Eerste Kamer te bezoeken. De openstelling vindt plaats in het kader van Open Monumentendag. Het is de eerste keer na de verhuizing vanaf het Binnenhof in september 2021 dat de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer aan de Kazernestraat in Den Haag tijdens Open Monumentendag te bezichtigen is.

Bezoekers zijn van harte welkom vanaf 10.00 uur. Om 16.00 uur sluit de wachtrij. De tour begint op Kazernestraat 52 bij de hoofdingang van de Eerste Kamer en eindigt aan het Lange Voorhout.

De route gaat onder andere langs de plenaire zaal van de Eerste Kamer, door de wandelgangen en het monumentale Huis Huguetan. Op de route kunt u een aantal keer reageren op een stelling over de Eerste Kamer. Voor kinderen is er een speurtocht. De Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn en een aantal Kamerleden zullen, net als medewerkers van de Griffie, uitleg geven over het gebouw en het werk van de Kamer.


Tijdelijke huisvesting

De Eerste Kamer verhuisde in de zomer van 2021 van het Binnenhof naar de Kazernestraat in verband met de renovatie van het Binnenhof en zal na enkele jaren terugkeren naar het Binnenhof. Het huidige gebouw aan de Kazernestraat is als nieuwbouw in de jaren tachtig van de vorige eeuw gerealiseerd. Huis Huguetan, het monumentale deel aan het Lange Voorhout, is in 1734 gebouwd als stadspaleis voor Adriënne-Marguerite Huguetan.

Na de val van Napoleon woonde vanaf 1813 de latere Koning Willem I tijdelijk in Huis Huguetan. Hij verhuisde in 1815 naar Paleis Noordeinde en daarna kwam zijn zoon, kroonprins en latere Koning Willem II met zijn vrouw Anna Paulowna hier wonen. Zij verhuisden in 1817 naar het Paleis Kneuterdijk.

Van 1819 tot 1982 was in het voormalige Huis Huguetan de Koninklijke Bibliotheek gevestigd. Vanaf 1988 was de Hoge Raad der Nederlanden in dit stadspaleis gevestigd. Via een loopbrug over de achterliggende Kazernestraat werd het pand verbonden met de in 1988 voltooide nieuwbouw aan de overkant van de Kazernestraat.

Adres Eerste Kamer: Kazernestraat 52, Den Haag


Deel dit item: