PrinsjesFotoprijs 2022 uitgereiktDe Haagse fotograaf Wiebe Kiestra heeft de PrinsjesFotoprijs 2022, de prijs voor de beste politieke foto van het afgelopen parlementaire jaar, gewonnen. Hij deed dat met een foto van staatssecretaris Van Huffelen die op de trappen van het Belastingkantoor in Rotterdam spreekt met ouders die slachtoffer zijn van de Toeslagenaffaire. De prijs - een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro - werd donderdag in de plenaire zaal van de Eerste Kamer uitgereikt door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn. De  PrinsjesFotoprijs werd dit jaar voor de negende achtereenvolgende maal uitgereikt.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn reikt de PrinsjesFotoprijs aan Wiebe Kiestra uit
Grotere versie foto

Andere genomineerden voor de PrinsjesFotoprijs waren Phil Nijhuis, met een foto van minister Yeşilgöz in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, en David van Dam, met een foto van minister Staghouwer in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. In de jury, die onder leiding stond van fotograaf Jan Dirk van der Burg, zaten verder Eerste Kamerlid Farah Karimi en parlementair journalist Irene de Kruif

De wedstrijd is onderdeel van het Prinsjesfestival dat elk jaar rondom Prinsjesdag met een groot aantal activiteiten in Den Haag plaatsvindt, waarbij elk jaar een provincie gastheer is, dit jaar de provincie Groningen. Het thema van het festival is dit jaar 'Jouw vrijheid, mijn vrijheid'.

Naast de PrinsjesFotoprijs werden donderdag in de Eerste Kamer ook de PrinsjesBoekenprijs 2022 en PrinsjesPodcastprijs 2022 uitgereikt. De PrinsjesBoekenprijs ging dit jaar naar het boek 'Sywerts miljoenen' van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen van het onderzoeksplatform Follow the Money. De PrinsjesPodcastprijs ging dit jaar naar de zesdelige podcastserie 'Pim' waarin NRC-journalist Guus Valk en anderen na twintig jaar terugblikken op de periode van Pim Fortuyn. Aan beide prijzen is voor de winnaar ook een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro verbonden.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 3 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn reikt de PrinsjesFotoprijs aan Wiebe Kiestra uit
Afbeelding 1 - Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn reikt de PrinsjesFotoprijs aan Wiebe Kiestra uit