Eerste Kamervoorzitter Bruijn in Jakarta bij P20-top van parlementsvoorzitters



Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn nam op 6 en 7 oktober 2022 deel aan de achtste G20-conferentie voor parlementsvoorzitters (P20) in Jakarta. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Indonesisch parlement, DPR-RI. Wederom werd Nederland als niet-G20 land uitgenodigd als gast, zoals ook in voorgaande jaren in Italië, Japan en Argentinië. Uit Europa waren Oekraïne, Spanje, Italie, het Europees Parlement en het Verenigd Koninkrijk aanwezig. De Griffier van de Eerste Kamer, Remco Nehmelman, reisde mee.


Oproepen tot samenwerking en vrede

Indonesische President Joko Widodo sprak in zijn openingsspeech over het belang van samenwerking tussen landen. "Multilateralisme is de meest doeltreffende manier om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken," aldus president Widodo. President van de Inter-Parlementaire Unie, tevens medeorganisator van de P20 de heer Pacheco verwees in zijn bijdrage naar de oorlog in Oekraïne en de gevolgen die de hele wereld ondervindt van de Russische invasie. "Er kan geen vrede zijn zonder ontwikkeling en geen ontwikkeling zonder vrede," zei Pacheco.


Geen gezamenlijke verklaring

Tijdens de bijeenkomst werd in aanwezigheid van een Russische delegatie de Russische inval in Oekraïne door de Westerse afgevaardigden veroordeeld en steun betuigd aan de Oekraïense bevolking. Een gezamenlijke P20-verklaring was vanwege de uiteenlopende standpunten over de oorlog in Oekraïne niet mogelijk.


Effectief parlement en levendige democratie

Voorzitter Bruijn sprak in de sessie over effectief parlement, levendige democratie. "In noodsituaties is het van vitaal belang dat wij als parlementen - met begrip voor de moeilijke situaties - gebruik blijven maken van onze parlementaire bevoegdheden, en dat de vaak moeilijke keuzes die onze regeringen maken, in overeenstemming met de wet en dus met het parlement worden gemaakt," zei Bruijn. Zo stelde hij dat het van het grootste belang was evenwicht te bewaren tussen het snel handelen door de overheid enerzijds en democratische betrokkenheid anderzijds.


Diverse ontmoetingen

En marge van de bijeenkomst had Voorzitter Bruijn een onderhoud met gastvrouw Dr. Puan Maharani, Voorzitter van het Indonesisch Lagerhuis en tevens met de Indonesische President Joko Widodo. Bruijn benadrukte het belang van dialoog tussen nationale parlementen en de regelmatige contacten die er bestaan met het Indonesische parlement. Ook betuigde Bruijn zijn deelneming over het drama in het voetbalstadion in Malang, eerder die week.

Op de avond voor de bijeenkomst sprak Bruijn met ambassadeur Lambert Grijns tezamen met de hoofden van de economische en politieke afdeling. Verder waren er ontmoetingen met de voorzitters van parlementen uit Australië, India, Oekraïne, Spanje, Singapore en Verenigd Koninkrijk.


Inbreng Eerste Kamervoorzitter Bruijn

Lees hier de inbreng - in het Engels - van de Eerste Kamervoorzitter bij de sessie over Effective parliament, vibrant democracy :


Deel dit item: