Oud-senator Edo Spier (D66) herdacht



De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 1 november stilgestaan bij het overlijden van Edo Spier op 6 september jongstleden op 96-jarige leeftijd. Hij was voor D66 vier jaar lid van de Eerste Kamer, van 11 juni 1991 tot 13 juni 1995. Namens D66 was Spier in de Eerste Kamer woordvoerder volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu.

Edo Spier werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw opgeleid tot architect en was vanuit die hoedanigheid maatschappelijk betrokken. Opdrachtgevers keken meestal alleen naar het object, maar de architect moest volgens Spier rekening houden met de omgeving als hij iets bouwde. In de jaren zestig zorgde een telefoontje van Hans van Mierlo ervoor dat Edo Spier actief werd in de politiek en werd hij een van de grondleggers van D'66.

Spier sprak in de Eerste Kamer deskundig en geëngageerd over woningbouw, in het bijzonder sociale woningbouw. Een inbreng schrijven voor het debat vond hij een bevalling, want zo zei hij: 'van schrijven word ik zenuwachtig. Ik ben meer een verteller.' Zijn maidenspeech uit maart 1992 was een hartstochtelijk pleidooi voor een andere vorm van woningbouw. 'Volkshuisvesting moet weer een natuurlijk proces worden dat ten goede komt van de kwaliteit van de samenleving,' zei hij tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.

"Edo Spier stond bekend als een authentiek betrokken en bevlogen levensgenieter. 'Nooit laten afweten, altijd doorgaan' was zijn levensmotto. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden," zei Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn tijdens de herdenking.


Deel dit item: