Voorzitter Eerste Kamer maakt kennis met Chinese ambtsgenootDonderdag 24 november 2022 sprak de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, met zijn ambtsgenoot uit China, Wang Yang. Wang is de voorzitter van de Chinese People's Political Consultative Conference, een hoog adviserend politiek orgaan dat in de praktijk een rol vervult die vergelijkbaar is met een senaat of Hogerhuis. (Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Voorzitter Eerste Kamer maakt kennis met Chinese ambtsgenoot
Grotere versie foto

Het gesprek vond digitaal plaats op initiatief van Wang, met als doel de bilaterale banden tussen Nederland en China te versterken. Nederland en China zijn belangrijke handelspartners en werken, ondanks soms grote verschillen, samen op tal van terreinen, zoals cultuur, onderwijs, wetenschap en toerisme.

Verschillende onderwerpen kwamen aan bod, waaronder het belang van vrijelijke interparlementaire contacten en internationale betrekkingen. In dat kader stonden beide voorzitters ook stil bij de rol die de CPPCC heeft in het Chinese politieke systeem en de rol die de Eerste Kamer heeft in Nederland. Met name het belang van de betrekkingen tussen beide landen, ook op het niveau van commissies werd benoemd.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Voorzitter Eerste Kamer maakt kennis met Chinese ambtsgenoot
Afbeelding 1 - Voorzitter Eerste Kamer maakt kennis met Chinese ambtsgenoot