Kamerleden bij OVSE Parlementaire Assemblee in Warschau



Van 24 tot en met 27 november 2022 nam een tweetal Eerste Kamerleden deel aan de najaarsvergadering van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE PA) in Warschau, Polen. Farah Karimi (GroenLinks) en Toine Beukering (Fractie-Nanninga) kwamen met zo’n 170 parlementariërs uit de 46 OVSE-lidstaten bijeen in het Poolse lagerhuis, de Sejm. De vergadering stond in het teken van de oorlog in Oekraïne en de toekomstige wederopbouw.

De Oekraïense president Zelensky vroeg zich in een videotoespraak af hoe de geloofwaardigheid van de OVSE kan worden gehandhaafd wanneer een van lidstaten een andere lidstaat aanvalt. Fungerend OVSE-voorzitter en minister van Buitenlandse Zaken van Polen Zbigniew Rau benadrukte dat de oorlog één van de grootste bedreigingen is voor de OVSE sinds haar oprichting. Veel parlementsleden spraken hun steunbetuiging uit aan het Oekraïense volk. Over de mogelijkheid om een land bij een militaire inval in een andere lidstaat te schorsen, was echter geen consensus.


Gerechtigheid

In een sessie over de schendingen van mensenrechten sinds de Russische aanval op Oekraïne, stelde Karimi

dat het proces en de uitspraak over MH17 het belang bewijzen van de erkenning van een misdaad en het benoemen van de verantwoordelijken voor gerechtigheid: “Het is van groot belang dat de OVSE het Moskou-mechanisme heeft geactiveerd en dat de rapporten van deskundigen over de door Rusland gepleegde oorlogsmisdaden heel duidelijk zijn.” Volgens Karimi is het verzamelen van bewijzen en het documenteren van de oorlogsmisdaden en wreedheden in de huidige oorlog tegen Oekraïne enorm belangrijk en relevant.


Aandacht voor jongeren

Als OVSE PA Speciaal Vertegenwoordiger inzake jongeren woonde Karimi de bijeenkomst van het informele netwerk Jonge Parlementariërs bij. Voorts sprak Karimi met Wiktoria Mielniczek, voorzitter van het Poolse Jongerenparlement en de heer Paweł Kotowski, hoofd van het bureau voor het Poolse voorzitterschap van de OVSE 2022 en met Maria Raczyńska, de speciale jongerenvertegenwoordiger van de Poolse regering. Deze laatste is ingesteld nadat Karimi had gevraagd om een actieplan om jongeren te betrekken.


Vluchtelingen uit Oekraïne, bezoek aan ODIHR en tentoonstelling

Er stonden diverse activiteiten op het programma in de Poolse hoofdstad. Senator Beukering woonde de opening bij van de tentoonstelling “Liberation and Defense” over het ruimen van mijnen en de ondersteuning van de verdediging van Oekraïne. Beukering: “Uit de tentoonstelling bleek dat de drones en nachtkijkers een grote rol spelen in de verdediging van Oekraïne.” Ook werd de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in de buurlanden besproken en bezochten parlementsleden het kantoor van het OVSE Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR). Sinds de Russische invasie in februari heeft ODIHR bewijsmateriaal verzameld over schendingen van mensenrechten in Oekraïne. Hoewel politieke als diplomatieke inspanningen nodig zijn, stelde ODIHR-directeur Mecacci dat het even belangrijk is om regeringen verantwoordelijk te houden voor schendingen van mensenrechten.

Het volledige programma en streamings kunt u hier vinden.


Deel dit item: