Oud-senator Burkens (VVD) herdacht



De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 29 november stilgestaan bij het overlijden van Marten Burkens op 1 november jongstleden op 87-jarige leeftijd. Hij was voor de VVD vier jaar lid van de Eerste Kamer, van 13 september 1983 tot 23 juni 1987. Namens VVD was Burkens in de Eerste Kamer woordvoerder justitie en hoger onderwijs.

In 1955 begon hij aan de studie Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht en 16 jaar later promoveerde hij aan dezelfde universiteit op het proefschrift 'Beperking van grondrechten'. Het promoveren combineerde Burkens achtereenvolgens met het werk als ambtenaar bij het Kabinet van de Commissaris der Koningin in Gelderland, ambtenaar bij de afdeling Grondwetszaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en lector staats- en administratief recht aan de Economische Hogeschool in Rotterdam. Daar werd hij na zijn promotie hoogleraar Staats- en Administratief Recht. Na vier jaar keerde hij terug naar de Universiteit Utrecht waar hij twintig jaar lang hoogleraar zou blijven.

Burkens nam in 1987 met pijn in het hart afscheid van de senaat. Hij kon het Eerste Kamerwerk niet langer combineren met zijn werk als hoogleraar. Volgens hem moet je de Eerste Kamer 'goed doen, of je moet het niet doen. Je kan het niet half doen.' Naast zijn academische en politieke werkzaamheden was Burkens onder andere plaatsvervangend lid van het Ambtenarengerecht, lid van de Onderwijsraad en voorzitter van de Staatsrechtkring.

"Marten Burkens stond bekend als een onvermoeibaar pleitbezorger van de democratische rechtsstaat. Hij was een geliefd docent en nam zijn werk aan de universiteit en in deze Kamer zeer serieus. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden," zei Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn tijdens de herdenking.


Deel dit item: