Kamer staat stil bij Russische aanval op Oekraïne



De Eerste Kamer stond vandaag bij de opening van de plenaire vergadering stil bij de Russische aanval op Oekraïne, aanstaande vrijdag 24 februari 2023 een jaar geleden. Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn: “De oorlog heeft het leven van vele burgers en militairen gekost. De waarden van vrijheid, veiligheid en democratie die in Europa zo zwaar zijn bevochten, werden in het hart aangevallen.”

Bruijn betuigde namens de Eerste Kamer zijn medeleven aan hen die geliefden hebben verloren door het geweld of in onzekerheid verkeren over het lot van hun dierbaren. Ook stond hij stil bij de vele gesprekken en ontmoetingen met de collega’s van het Oekraïense parlement, de Verchovna Rada. “Hier in de Eerste Kamer, maar er waren ook ontmoetingen in de Tweede Kamer, bij de Europese Unie en de Raad van Europa, en natuurlijk via videoverbinding. Steeds weer trof mij de standvastigheid waarmee zij zich verzetten tegen deze onrechtmatige inval en de rotsvaste overtuiging waarmee zij blijven hopen op een goede afloop. Hoop die wij met hen delen.”, aldus Kamervoorzitter Bruijn.

Om die hoop te onderstrepen, droeg hij een gedicht voor van de in 1937 in Russische gevangenschap vermoorde Oekraïense dichter Mykolá Zérov: Kyiv vanaf de linkeroever (1923).

“Gegroet, verdroomde, goudgetooide schragen

In blauwe bergen… Moe gedacht, in rust.

Volhard mijn jongste, door geen brand gekust

Van ’t felle avondrood van onze dagen.

Je roem dateert van lang vervlogen tijden,

Het honderdstemmig kloppenkoper schreit

Dat hij niet weerkomt, stond van zaligheid

Van oude glorie, bloei en grootheid beide.

Maar, reiziger, ga op het zand hier staan;

Zie de barokke schitterdaken aan

En kijk naar Schädels wit gezuilde wonder:

Het leven leeft, verborgen ligt de kracht,

De berg die groen en sluimerwakend wacht,

Het hemelsblauw, het gouden geel eronder.”

(Vertaling: Arie van der Ent, 2022)


Deel dit item: