Wintervergadering OVSE Parlementaire AssembleeVan 23 tot en met 24 februari nam een Kamerdelegatie deel aan de wintervergadering van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE PA) in Wenen. De delegatie bestond uit Eerste Kamerleden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks), Boris Dittrich (D66), Toine Beukering (Fractie-Nanninga) en Arda Gerkens (SP). Voorafgaand aan en tijdens deze vergadering was er veel onrust over de aanwezigheid van een delegatie uit Rusland en Belarus vanwege de Russische inval in Oekraïne één jaar geleden.

De vergadering stond in het teken van het veroordelen van deze oorlog en met overgrote meerderheid nam de assemblee de verklaring "Action on the One-Year Anniversary of Russia's War Against Ukraine and the International Legal Order" aan. Ook de vergaderingen van het bureau en de standing committee gingen grotendeels over de oorlog in Oekraïne. De Kamerleden spraken verder met de Nederlandse Permanent Vertegenwoordig bij de OVSE, Christophe Kamp, met de plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordiger bij de OVSE, Suzanne de Groot en met Bob Segaar, Senior Militair Adviseur.

Deelname Russische parlementsleden

Ondanks een internationale boycot konden de leden van de delegaties uit Rusland en Belarus de Winter Meeting in Wenen bijwonen. Vanwege de zetelovereenkomst tussen Oostenrijk en de OVSE is de afgifte van visa voor deelname aan de vergadering van de OVSE PA een wettelijke verplichting. Uit protest tegen de deelname van de Russische leden woonden de leden uit Oekraïne, die wel aanwezig waren in Wenen, de vergadering niet fysiek bij. De verklaring die werd afgelegd namens de Oekraïners kreeg een staande ovatie van alle leden, met uitzondering van de delegaties uit Rusland en Belarus. Tijdens de inbreng van de Russen verliet een groot deel van de parlementsleden de zaal, andere delegatieleden toonden de Oekraïense vlag om hun steun aan Oekraïne uit te spreken, onder wie Farah Karimi en Boris Dittrich.

Commissievergaderingen

In de politieke commissie noemde Karimi de oorlog een weerzinwekkende schending van het internationale recht en het elementaire menselijke fatsoen, met doelbewuste aanvallen op burgers, de civiele infrastructuur en het martelen, verkrachten en vermoorden van onschuldige mensen. "We moeten er voor zorgen dat recht geschiedt en dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de oorlogsmisdaden voor hun daden ter verantwoording worden geroepen," aldus Karimi. Bij de vergadering van de commissie democratie en mensenrechten sprak Dittrich zijn zorgen uit over het schenden van het internationaal recht en de mensenrechten door de Russische overheid. Daarbij vroeg hij aandacht voor de moeilijke situatie van de kritische Russische burgers: "We kunnen de Russische propaganda en leugens niet accepteren evenals de beknotting van de vrijheid van meningsuiting en de andere mensenrechten-schendingrechten tegen Russische burgers die zich kritisch opstellen tegen Poetin."

Algemeen debat

Op vrijdagochtend, exact een jaar na de Russische inval, vond het General Debate plaats met als thema "One Year In: Russia's Continued Full-Scale War on Ukraine". Namens Nederland sprak Karimi de aanwezige Russische delegatieleden aan op hun uitspraken dat zij waren gekomen om de dialoog aan te gaan en naar vrede streven. "Als dat inderdaad hun doel is, dan moeten zij onmiddellijk actie ondernemen om aan de eisen van de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te voldoen en een einde te maken aan deze zinloze oorlog," sprak Karimi. Ze verwees hierbij naar de resolutie die de dag ervoor was aangenomen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Ook riep zij de aanwezige Russische leden op de moed en het fatsoen te hebben om de waarheid te spreken en geen valse informatie te verspreiden.

Steun voor de Wit-Russische oppositieleider

Op vrijdagmiddag sprak als speciale gast de verbannen Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja. Dit stuitte op bezwaar van de Wit-Russen die haar een misdadigster noemden en uit protest de zaal verlieten. Tichanovskaja vestigde de aandacht op de beweging voor democratie in Belarus en verzocht de Parlementaire Assemblee van de OVSE om blijvende steun, om Belarus hoog op de agenda te houden, zich uit te spreken over de mensenrechten en aan te dringen op de vrijlating van politieke gevangenen.


Deel dit item: