Kunstparades Binnenhofrenovatie van startOp 27 mei start het programma Kunstparades Binnenhofrenovatie, een publiek kunstprogramma rond het Binnenhof. Voor de eerste editie nodigen de Eerste Kamer en kunstenaar Tirzo Martha u uit om samen een tijdelijk kunstwerk te bouwen.

Zitten, Zat, Gezeten, Nu ga ik staan!

Hoe voelt het om een zetel in te nemen? En wat betekent het om vanuit deze zetel te reflecteren op maatschappelijke ontwikkelingen? Tirzo Martha nodigt inwoners van Nederland uit om persoonlijk bij te dragen aan het uit stoelen bestaande kunstwerk, dat op het Plein in Den Haag van 27 t/m 30 mei tot stand komt.

Neem zelf een stoel mee naar de ingang van de Eerste Kamer aan het Lange Voorhout op zaterdag 27 mei. Onder muzikale begeleiding vertrekken we om 12.00 uur in parade naar het Plein. Daar werkt Tirzo Martha aan een tijdelijk beeld, opgebouwd uit stoelen. Ook na 27 mei is het mogelijk om nog bij te dragen aan het kunstwerk: kom op 28, 29 en 30 mei langs op het Plein om samen met Martha een boodschap achter te laten voor de nieuwe Eerste Kamer. Wil je deelnemen? Stuur dan een mail aan ikgastaan@gmail.com.

Waarom een kunstwerk van stoelen?

Martha: “Zitten en zetel horen bij elkaar. Men neemt een zetel in en zit erop. Letterlijk. Maar dat betekent niet meteen dat dit iets passiefs is. Reflecteren vanuit je zetel veronderstelt dat je op de hoogte bent van wat er gaande is. Het is dus iets actiefs. En dat is precies hetgeen de Eerste Kamerleden doen: zij zijn veel op pad en in gesprek met mensen. En als hun periode als Kamerlid voorbij is, staan zij hun zetel af aan een ander. Deze beweging van verkozen worden, een zetel innemen en weer afstaan probeer ik in dit beeld te vangen.”

Percentageregeling beeldende kunst

Het programma Kunstparade Binnenhofrenovatie is een uitwerking van de percentageregeling beeldende kunst van het Rijksvastgoedbedrijf en gekoppeld aan de renovatie van het Binnenhof. In opdracht van de Kunstcommissie Binnenhof en onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester.

Op uitnodiging van het atelier Rijksbouwmeester, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag ontvangen verschillende kunstenaars in de jaren dat het Binnenhof gerenoveerd wordt een opdracht om nieuw werk te maken. Zij leggen in kunst de betekenis van het Binnenhof vast. Net zoals in een parade, volgen de kunstwerken of kunstmanifestaties elkaar op. Steeds met een moment voor publieke deelname en ontmoetingen. Zo blijft het gebied rond het Binnenhof een ontmoetingsplek, ook tijdens de renovatie.


Deel dit item: