Rondje Rechtsstaat: kijkje in het Eerste KamergebouwDe Eerste Kamer was op zaterdag 3 juni 2023 geopend voor publiek in het kader van het Rondje Rechtsstaat. Het Rondje Rechtsstaat vond plaats tijdens de Week van de Rechtsstaat. Tussen 10.00 en 17.00 uur was het mogelijk een bezoek te brengen aan het gebouw van de Eerste Kamer, waar zich een belangrijk deel van het wetgevingsproces afspeelt. De tocht startte bij de hoofdingang van de Eerste Kamer aan de Kazernestraat en voerde bezoekers langs diverse ruimtes.

Sinds de Grondwet van 1848 worden de leden van de Eerste Kamer gekozen door de leden van de Provinciale Staten, de laatste keer op 30 mei 2023. Vanwege het 175-jarige bestaan van deze Grondwet openden maar liefst tien instituties die de rechtsstaat vormgeven, hun deuren tijdens het Rondje Rechtsstaat. Naast de Eerste Kamer zijn dat ook de Tweede Kamer, het Kabinet van de Koning, de Raad van State, de Hoge Raad, de Raad voor de rechtspraak, de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen, het Nationaal Archief, de Autoriteit Persoonsgegevens en het Schadefonds Geweldsmisdrijven.


Film, grondwet in porselein en 3D-kunstwerk

De route bracht bezoekers langs verschillende plekken in het gebouw. Zo was het mogelijk om een stukje over de Nederlandse geschiedenis en het ontstaan van de Eerste Kamer te leren, werd er een educatieve film getoond over de Eerste Kamer en konden bezoekers langs een porseleinen versie van de grondwet wandelen. Voor veel bezoekers was het kijkje in de plenaire zaal (inclusief het 3D-kunstwerk van Navid Nuur!) het hoogtepunt. "Je komt hier normaal niet, dus het is heel speciaal om een keer hier rond te mogen kijken", aldus een van de gasten. Na de plenaire zaal was het mogelijk om door te lopen richting de stijlkamers en het pronktrappenhuis in het monumentale Huis Huguetan.

Onderweg vertelden Griffiemedewerkers het verhaal van de Eerste Kamer en de rol van de Eerste Kamer binnen onze rechtsstaat. De route kende ook interactieve elementen: bezoekers konden hun mening delen bij verschillende stellingen op de route en voor de jeugd (5-12 jaar) was er een leuke speurtocht.

Lees meer over de Week van de Rechtsstaat op de website van de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen.


Deel dit item: