Eerste Kamer stelt profiel nieuwe Kamervoorzitter vast



De Eerste Kamer heeft dinsdag in de plenaire vergadering het profiel vastgesteld voor de nieuwe Eerste Kamervoorzitter. Kandidaten kunnen hun kandidatuur tot vrijdag 23 juni 2023, 12.00 uur, schriftelijk kenbaar maken bij de Griffier van de Eerste Kamer. Vervolgens ontvangen alle Eerste Kamerleden de brieven van de kandidaten. Op dinsdag 27 juni 2023 kiest de Kamer uit haar midden de nieuwe Voorzitter. De kandidaten krijgen dan eerst ieder vijf minuten de tijd om hun kandidatuur mondeling toe te lichten. Vervolgens kunnen de Kamerleden hen vragen stellen. Aansluitend vindt de verkiezing plaats.

Het profiel waarop de vorige Voorzitter Jan Anthonie Bruijn in 2019 is verkozen lag ten grondslag aan het nu vastgestelde profiel. Bruijn, die sinds 13 juni Tijdelijk Voorzitter is, gaf dinsdag in de plenaire vergadering aan dat het bestaande profiel op twee punten is aangepast. Aan de profielschets wordt toegevoegd dat een Voorzitter ervaring en/of affiniteit heeft met vraagstukken op het gebied van sociale veiligheid en uit de profielschets wordt geschrapt dat een Voorzitter een uitstekende beheersing moet hebben van de Nederlandse taal, aangezien dit een vanzelfsprekend punt betreft.

Tijdens de vergadering van 20 juni zijn ook de leden van de commissies aangewezen. Voor een overzicht van de verdeling per commissie, zie de commissiepagina's op deze website.



Deel dit item: