Eerste Kamerleden bezoeken de Hoge RaadLeden van de Eerste Kamer brachten op dinsdag 7 november 2023 een kennismakingsbezoek aan de Hoge Raad. De Kamerleden werden daar ontvangen door onder meer de president van de Hoge Raad, Dineke de Groot, en de procureur-generaal bij de Hoge Raad, Edwin Bleichrodt.

De kennismaking begon met een plenair gedeelte, waarbij de president van de Hoge Raad de sessie opende met een korte toespraak. Vervolgens kreeg de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, het woord. Daarna hebben de president en de procureur-generaal kort een uitleg gegeven over het werk van de Hoge Raad. De groep ging vervolgens uiteen in interactieve deelsessies met leden van de Hoge Raad en leden van het parket bij de Hoge Raad, om vragen te kunnen stellen en ervaringen met elkaar te delen.

Hoge Raad

De Hoge Raad is cassatierechter. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd. Als cassatierechter beantwoordt de Hoge Raad rechtsvragen en draagt zo bij aan de ontwikkeling van het recht en de rechtsbescherming. De Hoge Raad vervult deze taak ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Saba en Sint Eustatius.


Deel dit item: